Noutăți

Primul împărat al lumii: regele Sargon din Akkad

  •  
  •  
  •  

Regele Sargon din Akkad a înființat primul imperiu mondial în urmă cu mai bine de 4.000 de ani în Mesopotamia. S-a născut fiul nelegitim al unei preotese din templu și, potrivit legendei Sargon, nu și-a cunoscut niciodată tatăl.

Din acest foarte umil început, Sargon avea să se ridice pentru a cuceri toată Mesopotamia.

Sargon din Akkad, cunoscut și sub numele de Sargon cel Mare, a fost primul conducător al Imperiului akkadian, cunoscut pentru cuceririle orașelor-state sumeriene în secolele 24-23 î.Hr.

Uneori este identificat ca prima persoană din istoria înregistrată care a condus un imperiu.

Imperiul Akkad a fost prima entitate politică care a utilizat pe scară largă și eficientă birocrația, administrația și a stabilit standardul pentru viitorii conducători și regate.

Povestea sa a fost cunoscută de mult în întreaga Mesopotamia, unde, în timp, a ajuns să fie considerat cel mai mare om care a trăit vreodată, sărbătorit în povești glorioase prin Imperiul Persan, împreună cu nepotul său Naram-Sin.

El a fost fondatorul dinastiei „Sargonic” sau „Vechiul akkadian”, care a domnit aproximativ un secol după moartea sa până la cucerirea gutiană a Sumerului.

Se crede că imperiul său a inclus cea mai mare parte a Mesopotamiei, părți ale Levantului, pe lângă incursiunile în teritoriul hurrit și elamit, care conducea din capitala sa (arheologic încă neidentificată), Akkad (de asemenea, Agade).

Sargon apare ca o figură legendară în literatura neo-asiriană din secolele VIII-VII î.Hr. Tablete cu fragmente dintr-o legendă a nașterii Sargon au fost găsite în Biblioteca din Ashurbanipal.

Deși din punct de vedere istoric este inexact și are o natură supranaturală, The Scorpion King: Rise of a Warrior (2008) îl prezintă pe Sargon din Akkad ca un comandant al armatei ucigașe care folosește magia neagră.

El a fost principalul personaj negativ al filmului și a fost interpretat de actorul american și artist de arte marțiale Randy Couture. Acesta este unul dintre puținele filme, dacă nu singurul, care îl înfățișează pe Sargon.

Cel de-al douăzecilea episod al celui de-al doilea sezon al Star Trek, seria originală, Întoarce-te mâine, prezintă un străin străvechi, telepatic, pe nume Sargon, care a condus cândva un imperiu puternic.

Foto (Wikipedia): Așa-numita „Mască a lui Sargon”, după restaurare, în 1936. Sunt deosebit de vizibile părul împletit și cocul regal, care amintesc de coifurile din Meskalamdug, Eannatum sau Ishqi-Mari. Din motive stilistice, acum se crede că acesta îl reprezintă pe nepotul lui Sargon Naram-Sin, mai degrabă decât pe Sargon însuși.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii