AIM radionica curs online

Noutăți

„Primul gigant” – monstrul de dimensiuni colosale care a trăit, în vechime, acolo unde astăzi se află Argentina. Ce dimensiuni avea?

Când vorbim despre dinozauri, avem în minte aproape mereu creaturi de dimensiuni impresionante. Paleontologia ne arată, însă, că au existat și dinozauri ale căror dimensiuni erau mai degrabă modestre. Dintre aceștia nu făcea parte, cu siguranță, și Ingentia prima – „Primul gigant”. El era unul dintre uriașii epocii sale, față de care reptilele mari care au supraviețuit până astăzi sunt doar niște pitici.

Cu 210 – 205 milioane de ani în urmă, în era Triasicului, pe teritoriul pe care azi îl numim Argentina a viețuit Ingentia prima, o ființă care avea dimensiunile unui autobuz și semăna teroare în rândul celorlalte creaturi ale epocii. Gigantul cântărea 10 tone și avea o lungime de circa 10 metri.

Acest uriaș a trăit  cu zeci de milioane de ani înaintea unor genuri înrudite de dinozauri precum Brachiosaurus și Diplodocus. Descoperirea gigantului care cutreiera teritoriul Argentinei în urmă cu peste 200 de milioane de ani are o mare importanță științifică. Este, de altfel, cea mai importantă descoperire de acest tip din ultimii ani. O descoperire care va duce la stabilirea cu mai mare acuratețe a epocii în care dinozaurii au început să crească în dimensiuni.

 

Ingentia prima a fost o făptură care a inaugurat „Era giganților”. După câteva milioane de ani au apărut pe Terra creaturi încă și mai mari, printre care titanozaurul Patagotitan mayorum, ce măsura nu mai puțin de 37 de metri, în lungime.

Trebuie spus că primii dinozauri erau mici, se deplasau pe două picioare și aveau dimensiunile unui câine din rasa Ciobănesc german. Aceste ființe au trăit în Triasic, în urmă cu 247 – 240 de milioane de ani. Pe măsură ce dinozaurii deveneau tot mai mari, oasele membrelor acestora deveneau tot mai groase, mai robuste, spre a susține un corp din ce în ce mai greu.

Sursa: www.livescience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii