Cunoaste lumea

Noutăți

Primul apel video a avut loc în urmă cu 83 de ani. Cine a inventat viodetelefonul și cum era acesta folosit în America, după cel De-al Doilea Război Mondial

  •  
  •  
  •  

Avem tendința de a spune că în ultimii ani asistăm la un boom tehnologic. Rapiditatea cu care telefoanele mobile inteligente și aplicațiile aferente care au intrat în viețile noastre, ne fac să credem că nu mai putem ține pasul cu tehnologia. Însă, multe dintre aceste dispozitive pe care astăzi le numim hi-tech, au câte un corespondent în trecut, dacă nu cumva au fost inventate cu destul de mult timp în urmă, iar acum sunt doar folosite la scară largă.

Un astfel de instrument este și videofonul. Primul serviciu de videotelefonie bidirecţională a fost lansat la data de 1 martie 1936, iar în data de 20 aprilie 1964 avea loc și prima videoconferință peste Atlantic. Primul videotelefon a fost realizat în Germania de către oficiul poştal naţional şi făcea legătura între Berlin şi Leipzig. Furnizarea de apeluri video între cele două oraşe aflate la o distanță de 160 de km era asigurată de un cablu coaxial de bandă largă. Din punct de vedere tehnic, sistemul de videotelefonie din Germania reprezenta o invenţie impresionantă. Imaginea video era afișată de un ecran cu tub catodic, iar rezoluţia sa era de 172 de rânduri.

Din păcate, serviciul de videotelefonie din Germania nu a durat prea mult. Planurile de extindere a reţelei au fost abandonate odată cu începutul celui de Al Doilea Război Mondial. Până la 1940, sistemul a fost închis definitiv. După război, americanii au început și ei cercetări în acest domeniu, cercetări care au condus la primul videotelefon transcontinental, din New York în California.

Picturephone, cum îl denumeau americanii, avea o cameră video, un ecran și un telefon cu buton, difuzoare și o sursă de alimentare. Telefonul Picturephone permitea chiar utilizatorilor să controleze dacă doresc ca fluxul video să fie sau nu transmis persoanei pe care o apelează. Sunetul și calitatea erau bune, iar oamenii erau încântați de această tehnologie dezvoltată de cei de la Bell Labs, deși erau reticenți că un asemenea sistem de comunicații s-ar putea extinde la nivel comercial. Nici angajații companiei dezvoltatoare nu erau total convinși de succesul la scară largă pe care l-ar avea tehnologia lor.

„Nu putem spera să oferim un serviciu de Picturephone pentru birouri sau reședințe în viitorul apropiat”, a declarat un inginer Bell Labs în 1964.

Serviciul comercial a început timid totuși în 25 iunie 1964 la cabinele telefonice din New York, Washington DC și Chicago. Pentru început, clienții trebuiau să-și programeze în avans timpul de convorbire și să aștepte 15 minute pentru ca aceasta să se facă. Numai trei orașe aveau acces la telefonul futurist, astfel încât accesul său era destul de limitat. În plus, era un serviciu extrem de costisitor. Un apel video de 3 minute de la New York la Washington D.C. costa 16 $, adică echivalentul a circa 120 $ astăzi. În anul următor, AT & T a redus prețurile cu aproape 50% pentru a încuraja clienții să efectueze apeluri video. Această strategie a eșuat, iar în 1968 compania renunțat la acest serviciu.

sursa: https://www.wired.com/2012/04/april-20-1964-picturephone-dials-up-first-transcontinental-video-call/
sursa: https://io9.gizmodo.com/these-videophone-concepts-are-cooler-than-your-iphones-493279975
traducere și adaptare: Radu UNgureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii