Noutăți

Japonezii de la JAXA vor trage cu gloanțe metalice într-un asteroid, chiar în aceste zile. Vor fi primele gloanțe trase în spațiul cosmic

Hayabusa 2 este o sondă spațială a agenției spațiale japoneze, lansată în decembrie 2014, care trebuie să studieze asteroidul 162173 Ryugu până la finele acestei luni, februarie 2019, și să aducă eșantioane pe Pământ, în decembrie 2020. Pentru a putea procura acele fragmente din asteroid, Hayabusa 2 va trage în acesta cu gloanţe metalice, devenind astfel prima armă făcută de om care trage în spațiul cosmic.

Gloanțelor vor provoca apariţia de praf şi particule la suprafaţa asteroidului pe care, ulterior, sonda le va colecta cu ajutorul braţului său robotic. Misiunea este una extrem de importantă și totodată dificilă. Prin acest experiment cei de la JAXA doresc să observe noi modalităţi prin care să ne apere de asteroizii periculoşi, dar şi să vadă dacă din aceste corpuri spaţiale pot fi extrase elemente rare sau valoroase.

JAXA a decis să nu aterizeze pe asteroid cu sonda din cauza reliefului extrem de neregulat al acesteia. Ineditul experiment de a trage cu gloanțe în asteroid a fost stabilit pentru data de 22 februarie și va exista inclusiv o relatare în direct, în limba engleză, pe site-ul agenției JAXA.

Ținta sondei Hayabusa 2 este 162173 Ryugu, un asteroid de tip C. Spre deosebire de asteroidului 25143 Itokawa, vizitat de prima sondă spațială, care era de tip S, tipul C este susceptibil să conțină materii organice și constituie, prin urmare, o țintă foarte importantă. Ryugu circulă pe o orbită similară cu aceea a asteroidului Itokawa și ajunge uneori relativ aproape de Pământ. Asteroidul are o formă aproape sferică, cu un diametru de circa 875 de metri. Perioada de rotație în jurul propriei axe este de 7,63 de ore.

Hayabusa 2 este alimentată cu energie prin panouri solare fixe desfășurate pe orbită (anvergura de 6 metri). Propulsia principală utilizează 4 motoare ionice care produc 28 milinewtoni și utilizează xenon cu un impuls specific de 2.080 s furnizând un delta-V total de 2 km/s. Controlul altitudinii este realizat cu ajutorul a 4 roți cu reacție, 2 vizoare de stele, 2 centrale cu inerție, 4 accelerometre și 4 senzori solari.

sursa: https://www.firstpost.com/tech/science/asteroid-ryugu-to-eat-a-bullet-from-jaxas-hayabusa-2-probe-on-22-february-6110041.html
sursa: https://www.cnet.com/news/asteroid-set-to-eat-a-bullet-from-a-jaxa-spacecraft-this-week/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii