Noutăți

Prima hartă a planetei Mercur. Imagini topografice incredibile captate de sonda Messenger

Cea mai apropiată planetă de soarele nostru a fost mult timp una dintre cele mai misterioase și greu de observat, însă acest lucru este pe cale să se schimbe. Astronomii au realizat o hartă de înaltă rezoluție a lui Mercur oferind o primă vedere topografică a întregii suprafețe a planetei, de la craterele imense și până la zonele muntoase și pline de vulcani. Harta reunește mai mult de 100.000 de imagini ale planetei realizate de sonda spațială Messenger, care a orbitat de 4,104 ori în jurul lui mercur pentru a strânge aceste date istorice.

Conform datelor culese, cea mai mare altitudine de pe planetă este situată chiar la sud de ecuator, munții de aici par a avea puțin peste 3.000 de metri înălțime. Cota cea mai mică se găsește în bazinul Rahmaninov, un loc suspectat a găzdui unele dintre cele mai mari zone vulcanice de pe planetă.

dafafa

Harta a fost realizată printr-o colaborare între NASA, Universitatea de Stat din Arizona, Institutul din Washington și Universitatea Johns Hopkins. Imaginile captate de Messenger le-a permis să producă un model foarte detaliat a lui Mercur. Misiunea Messenger a luat sfârșit pe 30 aprilie 2015, după ce sonda spațială a folosit ultimul combustibil și s-a prăbușit pe suprafața planetei Mercur. Impactul nu a putut fi urmărit de pe Pământ deoarece a avut loc pe partea „întunecată” a planetei.

Sondă spațială realizată de NASA și-a început aventura în data de 3 august 2004. Principala sa misiune a fost aceea de a studia compoziția chimică și geologică a lui Mercur. Inițial programul spațial trebuia să se încheie în anul 2012, însă Messenger nu s-a lăsat și, în ciuda tuturor calculelor experților, a fost capabil să mai orbiteze în jurul planetei timp de încă trei ani de zile.

gghh

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Prima hartă a planetei Mercur. Imagini topografice incredibile captate de sonda Messenger

  1. E na, a ramas fara combustibil..? Asa aproape de soare?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii