Prima fotografie a unei explozii stelare, cu formarea unei supernove – obținută întâmplător de către un amator într-ale astronomiei

Spațiul este o sursă infinită de imagini noi, inedite. Cele mai multe imagini sunt captate de către astronomii profesioniști, cu o aparatură sofisticată, însă de astă dată s-a întâmplat ca un astronom amator să obțină o imagine în premieră. Este vorba despre o explozie stelară sau, mai exact, despre nașterea unei supernove.
O realizare cu totul întâmplătoare și o reușită fără precedent! Autorul fotografiei a fost Victor Buso din Rosario, Argentina, care a imortalizat fenomenul în timp ce-și testa camera foto proaspăt achiziționată. Buso a devenit prima persoană din lume care a reușit să capteze, cu ajutorul camerei sale foto, radiația în spectru vizibil ce a fost emisă în urma exploziei stelare, a nașterii unei supernove.
Momentul marii luminozități este cel în care gazul de la suprafața stelei este atins de către unda de șoc ce pornește cu o viteză colosală din miezul stelar; steaua va emite o lumină intensă, vizibilă de la distanțe enorme. Fenomenul este foarte greu de înregistrat cu ajutorul unei camere foto, deoarece, în prezent, este imposibil să fie prevăzută apariția supernovelor și, pe de altă parte, spectaculosul fenomen poate avea o durată redusă.
Referindu-se la șansa excepțională a argentinianului de a obține imagini ale unui asemenea fenomen, cercetătorul A. Filippenko de la Universitatea Berkeley din California, spune că „a fost ca și cum ai câștiga la o loterie cosmică”. Imaginea a fost obținută cu ajutorul unei camere atașate la un telescop de 16 inch. Acesta a fost orientat către o galaxie în spirală, numită NGC 613. Vreme de aproximativ o oră și jumătate, astronomul amator a realizat mai multe fotografii ale îndepărtatei galaxii, cu durate de expunere de câte 20 de secunde.
Într-una dintre imagini, Buso a observat un punct foarte luminos, la extremitatea unui braț al galaxiei spiralate. Nu a durat prea mult până când imaginile au fost examinate și de către alți astronomi, care au constatat că a fost surprins un fenomen rar, foarte anevoie de imortalizat. Șansa de a fotografia o asemenea explozie a unei stele este de numai 1 la 10 milioane.
Supernova a fost studiată vreme de două luni, după descoperirea sa. Este vorba despre o fostă stea masivă, care a avut cândva o masă de 20 de ori mai mare decât Soarele nostru, masă din care a pierdut cea mai mare parte. La vremea la care steaua a devenit supernovă, mai deținea doar echivalentul a cinci mase solare. Astronomii profesioniști au căutat multă vreme să surprindă debutul unui asemenea eveniment cosmic. Lumina emisă în urma unui asemenea fenomen poate fi, uneori, mai puternică decât strălucirea unei întregi galaxii!
Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org, www.latimes.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu