Cunoaste lumea

Noutăți

Prima dovadă care demonstrează faptul că sistemului imunitar este conectat la creier

  •  
  •  
  •  

Prin scanarea creierului voluntarilor sănătoși, cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate au detectat primele dovezi conform cărora creierul nostru poate conduce reziduuri prin vasele limfatice, sistemul de canalizare al organismului. Rezultatele sugerează o conexiune între creier și sistemul imunitar al organismului. Dr. Reich, radiolog și neurolog, a utilizat în primul rând imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a investiga scleroza multiplă și alte tulburări neurologice despre care se crede că implică sistemul imunitar.

Am observat cu adevărat cum creierul oamenilor conduce lichidul în aceste vase. Sperăm ca rezultatele noastre să ofere noi informații despre o varietate de afecțiuni neurologice. De ani de zile, am știut cum a intrat fluidul în creier. Acum, vom vedea în cele din urmă că, la fel ca și alte organe din organism, fluidul creierului se poate scurge prin sistemul limfatic”, a declarat Dr. Reich.

Vasele limfatice fac parte din sistemul circulator al organismului. În cea mai mare parte a corpului, acestea funcționează alături de vasele de sânge, transportă limfa, un fluid incolor care conține celule imune și deșeuri, la ganglionii limfatici. Vasele sanguine livrează celulele albe din sânge unui organ și sistemul limfatic îndepărtează celulele și le recirculă prin organism. Procesul ajută sistemul imunitar să detecteze dacă un organ este atacat de bacterii sau viruși sau a fost rănit. În 1816, un anatomist italian a găsit vase limfatice pe suprafața creierului, dar timp de două secole a fost uitată această descoperire. Până de curând, cercetătorii din timpurile moderne nu au găsit nici o dovadă a unui sistem limfatic în creier.

Pentru a căuta vasele, echipa Dr. Reich a folosit RMN-ul pentru a scana creierul a cinci voluntari sănătoși, care au fost injectați cu gadobutrol, un colorant magnetic folosit în mod obișnuit pentru a vizualiza vasele de sânge ale creierului afectate de boli cum ar fi scleroza multiplă sau cancerul. Moleculele de colorant sunt suficient de mici pentru a se scurge din vasele de sânge, dar prea mari pentru a trece prin bariera hemato-encefalică și pentru a intra în alte părți ale creierului.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171003111111.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii