Noutăți

Președintele care a continuat să-si țină discursul deși fusese împușcat. Le-a vorbit oamenilor timp de 90 de minute cu o rană în zona pieptului

(Copyright Bettmann/Corbis / AP Images)
  •  
  •  
  •  

Theodore Roosevelt avusese deja două mandate ca președinte al Statelor Unite ale Americii, însă își mai dorea unul, motiv petnru care a ales să candideze la cea mai înalta funcție din stat din partea Partidului Progresist. În timpul unui discurs ținut în data de 14 octombrie 1912 în Milwaukee, Wisconsin, este împușcat de către un oarecare John Schrank. Cu toate acestea, Roosevelt nu și-a întrerupt discursul care avea să țină 90 de minute.

Majoritatea oamenilor din auditoriu erau șocați și nu le venea să creadă, unii chiar erau convinși că întreaga scenă este pusă la cale de oamenii din staful de campanie.

Pentru a demonstra adevărul, Roosevelt și-a deschis haina arătând gaura din cămașă făcută de glonț și picăturile de sânge prelinse pe aceasta. Acesta le-a spus oamenilor: “Prieteni, vă voi cere să fiți cât mai liniștiți posibil. Nu știu dacă înțelegi pe deplin că tocmai am fost împușcat, dar e nevoie de mai mult de un glonț pentru a mă putea doborî”.

TR_Assissination_Bullet_Damage-e1507290346273-340x347 TR-Xray-340x250

Glonțul a trecut însă prin tocul de la ochelari ținut la buzunarul din dreptul pieptului, astfel că nu a cauzat o rană adâncă. După terminarea discursului, a fost examinat de doctori, aceștia stabilind că glonțul penetrase doar câțiva centimetri de piele și mușchi. Autorul tentativei de omor, John Schrank, a fost ulterior internat la un spital de nebuni, asta deoarece în toate interogatoriile la care a fost supus declarase faptul că fantoma lui William McKinley, fostul președinte, îl obligase să-l ucidă pe Roosevelt, pentru că acesta nu era de acord cu posibilitatea ca Roosevelt să mai câștige un mandat și să întrerupă tradiția de maxim două mandate inițiată de președintele George Washington.

După o săptămână petrecută pe patul de spital, Roosevelt revine la campania pentru cursa la care se înhămase. Din respect față de acesta, oponenții săi au ales să-și înceteze propriile campanii în timpul în care Roosevelt a fost internat. În cele din urmă, Wilson a câștigat alegerile din 1912, cu 42% de procente, în timp ce Roosevelt a obtinut doar 27% din voturi, clasându-se pe poziția a doua.

sursa: http://www.todayifoundout.com/index.php/2017/10/near-assassination-teddy-roosevelt/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii