Noutăți

Premoniție sau adevăr? Insectele – în pragul extincției?

Dacă o asemenea sinistra „premonitie” s-ar adeveri, ar fi cel mai cumplit cataclism planetar de pana acum la a carei origine s-ar afla omul. Revista de stiință mondială Biological Conservation s-a referit la pericolul disparitiei totale, in numai circa 100 de ani, a insectelor de pe planeta noastra, din cauza unei „prabusiri catastrofice a ecosistemelor naturale”.

În prezent, peste 40% din speciile micilor vietati se afla in declin si o treime sunt amenintate, potrivit cercetatorilor, rata mortalitatii lor fiind de opt ori mai rapida decat in cazul mamiferelor, pasarilor si reptilelor. De altfel, statistici halucinante indica pentru ultimii 30 de ani o diminuare a masei totale de insecte de pe glob cu cate 2,5% in fiecare an!

Oamenii de stiinta arata ca, in acest ritm, peste un deceniu vom avea cu un sfert mai putine insecte, in 50 de ani circa jumatate din cate mai traiesc astazi, iar peste un secol nu vor mai fi deloc.

Majoritatea analizelor in acest sens s-au realizat în Europa Occidentala, SUA, China si Australia. Insectele sunt esentiale pentru buna functionare a tuturor ecosistemelor: ele polenizeaza plantele, recicleaza nutrientii, servesc drept hrana pentru alte animale (reptile, pesti, amfibieni, pasari).

Urmand „principiul dominoului” sau reactia in lant, extinctia lor ar insemna catastrofa finala pentru ecosistemele planetei si, fara niciun fel de indoiala, chiar pentru supravietuirea speciei umane.

Cateva exemple tragice, dar care spun cam totul: daca in 1947 erau recenzate in Statele Unite circa 6 milioane de colonii de albine, in 2013 ramasesera mai putine cu 3,5 milioane de colonii; in Germania si Porto Rico au pierit 98% din speciile de insecte terestre in numai 35 de ani; in Anglia, 58% din fluturii de pe terenurile cultivate au disparut numai intre anii 2000-2009.

Cauzele principale – agricultura intensiva cu utilizarea iresponsabila a pesticidelor, urbanizarea dezlantuita, modificarile climatice. Pentru ca omul asa vrea sa (supra) vietuiasca, din ce in ce mai mult… (Adrian-Nicolae POPESCU)

Sursa: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Premoniție sau adevăr? Insectele – în pragul extincției?

  1. O DATA CU INSECTE NE VOM DUCE SI NOI

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii