Noutăți

PREMIUL PRITZKER 2022, oferit arhitectului DIÉBÉDO FRANCIS KÉRÉ din Burkina Fasso (FOTO)

  •  
  •  
  •  

Francis Kéré (n. Diébédo Francis Kéré, 1965) s-a născut în Burkina Faso – una dintre cele mai puțin educate și cele mai sărace națiuni din lume, un pământ lipsit de apă potabilă curată, electricitate și infrastructură, cu atât mai puțin de arhitectură.

Am crescut într-o comunitate în care nu exista grădiniță, dar în care comunitatea era familia ta. Toată lumea a avut grijă de tine și tot satul era locul tău de joacă.

Zilele mele au fost pline de munca pentru asigurarea hranei și a apei, dar și a timpului petrecut împreună cu cei din comunitate, vorbind împreună, construind case împreună.

Îmi amintesc de camera în care bunica mea stătea și spunea povești cu puțină lumină, în timp ce noi ne ghemuiam unul lângă celălalt, iar vocea ei în interiorul camerei ne chema să ne apropiem și să formăm un loc sigur. Acesta a fost primul meu simț al arhitecturii.

Activitatea sa s-a extins dincolo de clădirile școlare din țările africane pentru a include structuri temporare și permanente înn Danemarca, Germania, Italia, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite.

Două clădiri istorice ale parlamentului, Adunarea Națională a Burkina Faso (Ouagadougou, Burkina Faso) și Adunarea Națională din Benin (Porto-Novo, Republica Benin), au fost puse în funcțiune, cea din urmă fiind în prezent în construcție, notează pritzkerprize.com.

Arhitectul a fost profesor invitat la Harvard University Graduate School of Design (Massachusetts, Statele Unite), Yale School of Architecture (Connecticut, Statele Unite) și deține catedra inaugurală de proiectare arhitecturală și profesor de participare la Technische Universität München ( Munchen, Germania) din 2017.

Este membru de onoare al Institutului Regal de Arhitectură din Canada (2018) și al Institutului American de Arhitecți (2012) și membru autorizat al Institutului Regal al Arhitecților Britanici (2009).

Kéré este un cetățean dublu al Burkina Faso și al Germaniei și își petrece timpul profesional și personal în mod egal în ambele țări.

Foto Prizker Prize


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii