Noutăți

Premieră mondială: Suedia a inaugurat primul drum electrificat pentru autoturisme. Cum funcționează sistemul?

Dorind să-și reducă cu până la 70% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, Suedia a inaugurat primul drum electrificat din lume destinat vehiculelor electrice. Principiul de funcționare este destul de simplu: energia electrică este furnizată de conductorii încorporați în șosea direct în bateriile mașinilor, lucru ce le va permite șoferilor să conducă fără grija terminării bateriei. Vehiculul este conectat la o șină electrificată și, atât timp cât acesta este deasupra șinei, un braț mobil transferă energia de pe șină spre bateria vehiculului. Curentul se deconectează când vehiculul se oprește, permițând sistemului să calculeze cantitatea de energie pe care un vehicul o folosește și apoi să deducă costurile pe care șoferul are să le plătească.

content-1523574877-eroadarlanda-1

Drumul leagă Aeroportul Stockholm de un complex logistic de la periferia capitalei, iar primul vehicul electric care beneficiază de această tehnologie este un camion transformat din diesel în electric. Acesta  aparține companiei de transport PostNord. Potrivit lui Hans Säll, directorul consorţiului eRoadArland, vehiculele electrice din prezent şi drumurile deja existente pot fi adaptate pentru utilizarea noii tehnologii, nefiind nevoie decât de multă voință și evident, fonduri. Electrificarea unui kilometru de drum folosind această tehnologie costă un milion de euro, însă sistemul este mult mai ieftin decât construirea unei linii de tramvai.

sursa: http://www.iflscience.com/technology/sweden-just-announced-worlds-first-electric-road-that-charges-cars-as-they-drive/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii