Noutăți

Premieră militară: un laser de mare putere a fost instalat la bordul unui elicopter și utilizat, cu succes, contra unei ținte. Cât de eficiente sunt armele laser, în prezent?

  •  
  •  
  •  

Într-un test de luptă finalizat cu succes de către armata americană, a fost folosit un laser de mare putere instalat pe un elicopter Apache AH-64, pentru a fi atacată o țintă (vehicul) fără conducător uman. Ținta respectivă s-a aflat la distanța de aproximativ o milă de aeronavă.

A fost prima dată când un sistem laser complet integrat, aflat la bordul unei aeronave cu aripă rotativă (elicopter), a fost utilizat cu succes contra unei ținte, după cum a arătat compania Raytheon, cea care a fabricat noua armă laser. Laserul a fost testat la White Sands Missile Range, în New Mexico, lovind, cu o mare forță distructivă, o țintă situată la distanța de 1,4 kilometri.

a

d

Noile arme laser, demne de filmele SF, sunt silențioase și greu detectabile de către inamic în timpul folosirii, motive pentru care există șanse sporite de a fi utilizate pe câmpul de luptă, în viitorul apropiat. Potrivit companiei producătoare, arma instalată pe elicopter poate fi utilizată într-o varietate largă de regimuri de zbor, altitudini și viteze de deplasare.

Sistemele laser au fost instalate pe elicopterele Apache începând cu anul 1984, când au intrat pentru prima dată în exploatare. Erau dispozitive de putere redusă și se foloseau doar pentru dirijarea rachetelor aer-sol. Armata americană analizează de multă vreme modurile în care ar putea fi utilizate armele cu laser. De pildă, în urmă cu trei ani a fost instalat un laser de 30 de kilowați pe USS Ponce, o navă amfibie de transport.

Aceste arme laser sunt deosebit de precise deoarece, spre deosebire de gloanțe și de proiectilele de artilerie care, în deplasarea lor, urmează o traiectorie curbată, radiația laser urmează o traiectorie rectilinie și, în prezent, este suficient de puternică, grație noilor sisteme de luptă, pentru a fi utilizată în teatrele de operațiuni, pentru a distruge diferite tipuri de ținte.

29J_NEWS Laser Graphic

e

Puterea fasciculului laser poate fi ajustată pentru orice material, existând, spre deosebire de armele de foc, și posibilitatea unei ajustări non-letale, pentru țintele umane. În același timp, laserele au fost capabile să nimicească rachetele de croazieră, proiectilele de mortier și alte tipuri de proiectile, în timpul testelor. Laserele pot fi utlizate, cu succes, și contra dronelor.

Spre deosebire de tunuri și alte arme tradiționale, despre noile arme laser nu se va putea spune nicicând că au rămas… fără muniție!

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii