Noutăți

Premieră medicală: Neurologii au urmărit modul în care un gând se mișcă prin creier

Un studiu realizat pe pacienții cu epilepsie care au suferit o intervenție chirurgicală a oferit psobilitatea medicilor de a urmări în detaliu, pentru prima dată în istorie, mișcarea unui gând prin creierului uman. Constatările confirmă rolul cortexului prefrontal ca coordonator al interacțiunilor complexe dintre diferite regiuni, legând percepţia noastră cu acţiunea, servind la ceea ce se numește „liantul cunoașterii”.

Eforturile anterioare de măsurare a transmiterii informațiilor dintr-o zonă în alta s-au bazat pe procese precum electroencefalografia (EEG) sau imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Acum, studiul condus de cercetatorii de la Universitatea din California, Berkley, au înregistrat activitatea electrică a neuronilor folosind o tehnică precisă numită electrocorticograhy (EcoG). Acest lucru a necesitat plasarea a sute de electrozi mici în fața cortexului, oferind mai multe detalii decât EEG-ul sau tehnica fMRI.

Fiecare dintre cei 16 subiecți voluntari au efectuat diverse sarcini care au variat în funcţie de distribuţia electrozilor de pe cap, având activitatea neurală monitorizată. Participanților li s-a cerut să asculte un stimul și să răspundă sau să urmărească imagini ale fețelor sau animalelor proiectate pe un ecran și să efectueze o acțiune. Unele sarcini erau mai complexe decât altele. De exemplu, o acțiune simplă a implicat pur și simplu repetarea unui cuvânt, în timp ce o versiune mai complexă a fost să se gândească la antonimul său.

Cercetătorii au monitorizat mișcarea divizată a activității electrice din anumite zone, cum ar fi zonele asociate cu interpretarea stimulilor auditivi, și până la cortexul prefrontal. Rezultatele au evidențiat în mod clar rolul cortexului prefrontal în activitatea de orientare. Pentru anumite sarcini, contribuția sa a fost destul de limitată. În altele, zona a trebuit să „muncească” din greu, gestionând semnalele din mai multe părți ale creierului pentru a coordona recunoașterea cuvintelor.

sursa: http://www.sciencealert.com/neuroscience-tracking-thoughts-through-brain-prefrontal-cortex-role

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii