Noutăți

Premieră astronomică: au fost obținute imagini cu o planetă „nou-născută”, aflată în plin proces de dezvoltare. Ce vârstă are „tânăra” planetă?

De multă vreme, oamenii de știință încearcă să găsească o planetă formată de curând, aflată la vârsta „copilăriei”. De curând, anunță cei de la CNN, s-a întâmplat și acest lucru, fiind obținute imagini ale unei planete al cărei proces de formare încă nu a luat sfârșit și care are o vârstă foarte redusă, prin comparație cu Terra și cu celelalte planete din sistemul nostru solar.

Unde se află tânărul corp ceresc? Ce vârstă are? PDS 70 este o stea pitică formată foarte „recent”, prin comparație cu vârstele cu care operează de obicei astronomii și cu vârsta sistemului nostru solar (4,57 miliarde de ani). Vârsta stelei PDS 70 este de 10 milioane de ani. În jurul acestei stele pitice gravitează tânăra planetă la care ne referim. Vârsta acestei planete este de numai 5-6 milioane de ani.

Tânăra planetă, căreia i-a fost atribuit numele PDS 70b, are dimensiuni considerabile, fiind de câteva ori mai mare decât Jupiter. PDS 70b este un gigant gazos care gravitează în jurul stelei sale, la o distanță comparabilă cu cea dintre Soare și Uranus. PDS 70b efectuează o rotație completă în jurul „soarelui” său la fiecare 118 ani, așa cum au arătat specialiștii Institutului de Astronomie „Max Plank”.

Suprafața lui PDS 70b este fierbinte, cu temperaturi ce depășesc 1000 de grade Celsius. Nicio planetă din sistemul nostru solar nu prezintă o asemenea temperatură, la suprafață. Obținerea unor imagini ale „noii” planete a fost posibilă datorită folosirii unui instrument numit coronagraf, care a blocat lumina emisă de către stea.

O teorie cu largă susținere, printre specialiști, arată că planetele iau naștere din materialul rămas în urma procesului de formare a stelelor. Acest material este alcatuit, în majoritate, din gaze și praf, care sunt menținute de către forțele gravitaționale în preajma stelelor proaspăt formate. Acest material ia forma unui disc ce înconjoară stelele.

Particulele de materie din acest disc intră în coliziune și, cu timpul, se strâng laolaltă, luând naștere planetele – unele de tip terestru, altele de tip gazos. Pe măsură ce cresc, sporește și gravitația, astfel că sunt atrase noi cantități de materie. Iar procesul de formare planetară continuă. Examinarea atentă a corpurilor cerești al căror proces de formare nu s-a încheiat, așa cum este PDS 70b, îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care au luat naștere planetele sistemului solar în care ne aflăm.

Surse: cnn.com, bbc.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii