Cunoaste lumea

Noutăți

Precum în MATRIX: S-a descoperit o metodă de stimulare cerebrală care permite „încărcarea” informațiilor în creier și învățarea ultra-rapidă

  •  
  •  
  •  

După cum susțin oamenii de știință, alimentarea directă a creierului cu informație, exact ca în filmul Matrix, ar putea deveni, în curând, nu doar posibilă, ci și la fel de facilă precum „eforturile” pe care le depunem pentru a adormi.

Cercetătorii susțin că au dezvoltat un simulator care poate facilita introducerea informației în creierul unei persoane înlesnind, în acest mod, învățarea, deprinderea unor noi abilități într-o perioadă foarte scurtă de timp. Ei mai consideră că acesta ar putea fi primul pas în dezvoltarea unui soft avansat, care va face învățarea instantanee o realitate. Mai ceva ca în Matrix!

c

Un beneficiar al noii tehnologii ar putea, cândva, precum personajele din Matrix, să învețe kung fu în doar câteva secunde, după ce cunoștințele și abilitățile legate de această complexă artă marțială ar fi „încărcate” direct în creierul său. Pe această linie, trebuie precizat că oamenii de știință de la HRL Laboratories din California au descoperit o nouă tehnică prin care procesele de învățare sunt amplificate, deocamdată la un nivel mult mai mic față de posibilitățile personajelor din producția SF amintită.

În concret, au fost studiate semnalele electrice care apar în creierul unui pilot experimentat iar apoi acestea au fost aplicate cu ajutorul unor electrozi asupra creierului unui pilot-novice, pentru a-l ajuta să dirijeze un avion, în simulatorul de zbor.

e

Studiul a fost dat publicității în jurnalul Frontiers in Human Neuroscience. De acolo reiese că subiecții care au beneficiat de stimulare cerebrală prin electrozii dispuși la nivelul capului și-au îmbunătățit considerabil abilitățile de conducere a unui avion și au învățat să execute manevrele necesare cu 33% mai corect decât subiecții din grupul placebo, care nu au beneficiat de vreo stimulare cerebrală.

Atunci când învățăm ceva nou, creierele noastre se schimbă fizic. Conexiunile se formează și se consolidează printr-un proces numit neuro-plasticitate. Stimularea cerebrală, realizată prin noua metodă pusă la punct de către oamenii de știință, ar putea fi folosită, pe viitor, pentru o mai rapidă formare a abilităților legate de învățarea unei limbi străine sau de conducerea unui autoturism.

d

Noul sistem de învățare este legat de acele modificări care implică ariile cerebrale responsabile de anumite abilități. Ideea, în sine, nu este una nouă, de vreme ce egiptenii foloseau peștii electrici, în urmă cu patru milenii, în scopul stimulării sau pentru reducerea durerilor, susține unul dintre cercetătorii implicați în proiect. Chiar și Benjamin Franklin a încercat să-și stimuleze creierul cu ajutorul curentului electric, dar, realist vorbind, investigațiile veritabile, riguroase, au debutat abia după anul 2000, în acest domeniu fascinant.

f

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.telegraph.co.uk

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii