Noutăți

Practici spirituale exotice – Misterele dervișilor rotitori (Video)

  •  
  •  
  •  

Pentru a înțelege istoria neobișnuiților dansatori arabi, îmbrăcați în fuste albe și lungi, care se rotesc într-un dans hipnotic de parcă ar zbura pe deasupra pământului, trebuie să călătorim departe cu mintea.

Povestea lor începe acum circa 700 de ani, cu un anu­me Jalal ad-Din Muhammad Rumi, om de ști­ință, dar și unul din cei mai cunoscuți poeți mistici per­sani.

Autor a nu­me­roase poeme scrise în per­sa­nă, dar și în turcă, arabă și greacă, el a fost supra­numit „prințul poeților sufi” și, în mod oarecum surprinzător, este „cel mai bine vândut poet” din Statele Unite ale A­me­ricii.

Rumi credea cu tărie că muzica, poezia și dansul sunt, toate, căi importante de a ajunge la Dumnezeu. În viziunea sa, muzica îi ajută pe credincioși să-și concentreze întreaga ființă asupra divinității și să facă asta cu atâta intensitate, încât sufletul lor să fie risipit și apoi reînviat.

Aces­te idei au fost cele care au făcut ca practica dervișilor ro­titori să capete o formă rituală. Ele au stat, totodată, la baza așa-numitului Ordin Mevlevi, creat de adepții lui Rumi, în 1273, după moartea poe­tului, petrecută în orașul turc Konya.

Membrii Ordinului Mev­levi, cunoscuți drept derviși rotitori, practică o formă de dans acompaniat de muzică religioasă, cunoscută sub numele de sema.

Sema – ceremonia care implică rotirea dervișilor, reprezintă de fapt o formă de meditație și călătorie mistică, în cadrul căreia dervișii cresc spiritual, prin iubire.

Rotindu-se asemenea planetelor din sistemul solar, în jurul unui maestru, singurul dansator ce se rotește în jurul axei sale, ei caută să-și anuleze eul interior și dorințele personale, să găsească adevărul, dizolvând mintea întru iubire, și să ajungă în final la „Cel Perfect”…

Mai mult: Formula AS


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii