Noutăți

Povestea Zabbaleenilor (căutătorii de gunoaie din Egipt) și Biserica din Peșteră. Cel mai mare lăcaș de cult creștin din Orientul Mjilociu

Mănăstirea Sfântului Simon sau Biserica din Peșteră, este situată în muntele Mokattam în sud-estul orașului Cairo, Egipt, într-o zonă care este cunoscută sub numele de “orașul gunoiului” datorită numărului extrem de mare de colectori de gunoi sau Zabbaleeni care trăiesc acolo. Zabbaleenii sunt descendenți ai agricultorilor care au început să migreze din zonele din ce în ce mai nefertile ale Egiptului către Cairo în anii 1940. Fugind de recoltele proaste și sărăcie au venit în oraș pentru a-și căuta de muncă stabilindu-se inițial în așezări temporare la porțile metropolei.

Însă nu prea au avut sorți de izbândă în căutarea unul loc de muncă dorit, iar de atunci și până astăzi de la cei mai bătrâni și până la cei mai tineri, toți se ocupă cu sortarea deșeurilor menajere. În timp ce resturile organice reprezintă o excelentă sursă de hrană pentru animalele de curte pe care le posedă, lucrurile valoare descoperite sunt recondiționate și vândute.

Deși la începutul anilor 1980 populația zabbaleenilor număra doar 8000 de persoane, astăzi, conform estimărilor trăiesc în asemenea condiții improprii aproximativ 30.000 de locuitori. Egiptul este o țară majoritar musulmană, însă zabbaleenii sunt creștini, cel puțin 90 % dintre aceștia sunt.

Mănăstirea Sf. Simon Tanner nu este doar cel mai mare lăcaș de cult al lor, ci și cea mai mare biserică din Orientul Mijlociu, având o capacitate de 20.000 de mii de locuri. Munții Mokattam le-au oferit adăpost acestor oamenii în primi ani în care au ajuns lângă Cairo. Consideră zona ca fiind „acasă” și indiferent cât de bogați ar deveni susțin că nu vor merge în altă parte, chiar dacă ar dispune de alte condiții de trai mai bune. Se declară mulțumiți de ce au realizat aici iar faptul că au în zonă cea mai mare biserică este o mândrie.

biserica9 biserica8 biserica7 biserica6 biserica5 biserica4 biserica3 biersica1

Sursă: Wikipedia, A.P.E. Cairo

sursa foto: flickr.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii