Noutăți

Povestea unui fotograf român de război și fotografiile sale pe sticlă

Fotografiile de epocă realizate pe plăci de sticlă de Costică Acsinte, au fost restaurate și transformate de o australiancă! O parte din proiect va fi prezentat la bienala de fotografie „Ballarat International Foto Biennale” ce se va deschide pe 22 august și va rămâne deschisă până în data de 20 septembrie 2015.

recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-5
Revopsirea fotografiilor alb-negru este o modalitate excelentă pentru publicul modern de a re-vizita istoria. Jane Long, fotograf profesionist cu sediul în Australia, a călătorit, a studiat, a căutat și a ajuns și în România. Aici a luat o colecție de imagini vechi, realizate pe plăci de sticlă de fotograful român Costică Acsinte și le-a actualizat prin adăugarea de culoare și un pic de Photoshop, obținând imagini inedite care reunesc trecutul cu prezentul. Australianca a denumit proiectul său … “Dansând cu Costică”!

historic-recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-10

Costică-Acsinte-Costică-Acsinte-ArchiveCine este Costică Acsinte?

Născut la 4 iulie 1897 într-un sat mic numit Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte a luptat în Primul Război Mondial. În ciuda formării sale ca pilot, el a fost un fotograf oficial de război până la 15 iunie 1920. De îndată ce războiul s-a terminat, și-a deschis un studio “Foto Splendid C. Acsinte” în orașul Slobozia. Pînă în 1950 a folosit plăci de sticlă (cu precădere Agfa) pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm. Acsinte a murit pe 7 ianuarie 1984, fiind înmormântat în cimitirul Bora din Slobozia.

În 1985, Muzeul de Istorie Județean Ialomița a achizitionat mai mult de 5000 de plăci fotografice realizate de Acsinte între anii 1935-1945, iar în 2007, muzeul a cumpărat mai mult de 300 de fotografii pe hârtie, realizate de Acsinte în timpul primului război mondial.

În 2009, lui Costică Acsinte i-a fost acordat titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Slobozia.

În 2013, ceea ce a mai rămas din fotografiile sale de epocă, realizate pe plăci de sticlă, au fost digitalizate de „Atelierele Albe”- Cezar Popescu, și s-a creat Arhiva digitală Costică Acsinte.

Fotografii prelucrate de Jane Long:

recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-1

recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-8

recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-3

historic-recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-9

historic-recolored-photos-dancing-with-costica-jane-long-5

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: colectiacosticaacsinte.eu, boredpanda.com, wikipedia, ballaratfoto.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii