Noutăți

Povestea lui Victor Gruen, arhitectul care a pus bazele primului MALL. Centrele comerciale moderne, în care ne cheltuim banii, se bazează pe ideea sa

Centrele comerciale moderne sunt atât de populare încât au dus și duc la falimentul afacerilor de familie sau a magazinelor de cartier. Însă, cine a inventat aceste mall-uri, și mai ales de ce? Aceasta este povestea lui Victor Gruen, un arhitect care ne influențează și astăzi viețile, la mai bine de jumătate de secol de la trasarea primelor sale complexe comerciale.

Născut la Viena în 1904, Viktor Grünbaum a părăsit Austria în 1938 pentru New York City, unde avea să schimbe modul în care se făcea comerțul. La finele anilor ‘30, viața peste ocean nu era tocmai roz, marea majoritate a oamenilor nu aveau bani decât pentru a-și putea asigura pâinea de pe o zi pe alta. De asemenea, creșterea necontrolată a suburbiilor a reprezentat o problemă pentru magazinele din centrul orașului, asta deoarece potențialii clienți nu prea mai ajungeau în aceste locuri. Achiziționarea unei case în suburbie era mult mai ieftină decât închirierea unui apartament în centrul orașului, lucru extrem de avantajos pentru o familie fără prea multe posibilități financiare, dar destul de curajoasă pentru a apela la un credit pe termen lung pentru achiziția unei locuințe.


Odată ce acești oameni s-au mutat în suburbii, fiind înglodați în datorii, pur și simplu nu mai veneau în oraș pentru a-și face cumpărăturile. Nici nu aveau nevoie, magazinele din benzinăriile din suburbii erau mult mai aproape de casă, aveau parcare și găseau mai mereu ceea ce aveau nevoie.

În timp ce călătorea prin suburbii, Gruen și-a imaginat o zi în care comercianții cu amănuntul din suburbii s-ar extinde atât de mult încât nu le-ar oferi clienților doar pâine, chipsuri și posibilitatea de a-și alimenta mașina, ci experiențele unei vieți în centrul orașului, mizând pe faptul că în acest fel oamenii ar cheltui mai mulți bani. Ideea era destul de simplă: omul din suburbii nu avea acces la teatru, alei pietonale, locuri de distracție sau restaurante selecte, iar dacă aceste lucruri ar fi apărut, cu siguranță le-ar fi vizitat, iar în acest fel ar fi fost nevoiți să intre și prin magazine. În 1952, Gruen a prezentat ideea sa Companiei Dayton, care nu a ezitat și a început să construiască primul centru comercial de interior, cu climat controlat, în Edina, Minnesota. Acesta avea un iaz cu peşti, colivii cu păsări, scări rulante duble şi o curte centrală, care imita o piaţă pietonală. Succesul a fost unul uriaș, iar ideea a fost preluată cu entuziasm de retailerii din întreaga lume, iar conceptul mall-urilor s-a dezvoltat la nivel internaţional.

sursa: http://www.todayifoundout.com/index.php/2015/11/who-invented-the-shopping-mall/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii