Noutăți

Povestea lui Erebus – vulcanul activ din Antarctica

Muntele Erebus este cel mai mare, cel mai activ și cel mai sudic vulcan din lume. Acesta face parte din Cercul de foc al Pacificului, are o înălțime de 3794 metri și este situat pe Insula Ross, lângă Antarctica. A fost descoperit de exploratorul James Ross Caption în anul 1841. A fost escaladat pentru prima dată în anul 1908, de către membrii expediției lui Ernest Shackleton, una dintre principalele figuri ale perioadei cunoscute ca “epoca eroică de explorări antarctice”. Temperaturile medii în zonă se situează între -20 ° C vara și -50 ° C iarna, iar întreg muntele este acoperit de gheață.

Vulcanul s-a format în urmă cu aproximativ 1,3 milioane de ani, iar vârful său conține un lac permanent de lavă “phonolitică”, unul dintre cele cinci lacuri de lavă permanentă de pe Pământ. Muntele Erebus este clasificat ca un stratovulcan poligenetic. Jumătatea de jos a vulcanului este de tip scut și jumătatea de sus este de tip stratocon. Activitatea eruptivă caracteristică este formată din erupţii “stromboliane” din lacul cu lavă sau de la una din gurile vulcanice subsidiare, toate situate în craterul vulcanului interior.

imagine satelit

imagine satelit

Cu toate că Erebus este, probabil, situat într-unul dintre cele mai neprimitoare locuri din lume, aceste este monitorizat în permanență datorită observatorului construit special în apropierea sa de către cei de la New Mexico Institut și Național Science Foundation. Există chiar și o camera web amplasată pe marginea craterului, iar sateliții monitorizează zilnic emisiile de CO2, SO2 și alte gaze provenite din Erebus. Potrivit cercetătorilor, vulcanul poate influența atmosfera din Antarctica și într-o măsură mai mică clima la nivel mondial.

Conform mitologiei grecești, Erebus, numele dat vulcanuluireprezenta întunericului primordial, fiul lui Chaos, spațiul nedefinit care a existat înainte de crearea lumii.

erebus2

erebus4

sursa: volcanodiscovery.com/

sursa foto: wikipedia

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii