Noutăți

Povestea lui Ellery Schempp, adolescentul din cauza căruia Curtea Supremă a Statelor Unite a scos în afara constituției citirea de rugăciuni în școli. Ce declară bărbatul acum, după 50 de ani

Curtea Supremă a Statelor Unite decidea în ziua de 18 iunie 1963 faptul că rostirea unei rugăciuni/ text religios în școlile publice de pe întreg teritoriul țării este neconstituțională. Totul pornise cu șase ani în urmă când un băiat din Philadelphia, Ellory Schemp, le spuse părinților că s-a săturat să citească în fiecare dimineață, înainte de începerea cursurilor, versete din Biblie, așa cum prevedea codul școlar din statul Pennsylvania.

Părinții lui Ellory au mers la conducerea școlii, care în cele din urmă a permis ca adolescentul în vârstă de 16 ani să stea singur la birou în timp ce colegii lui erau ridicați în picioare și se rugau. Acest statut privilegiat a atras atenția colegilor săi care s-au crezut inferiori acestuia. Comitetul de părinți dă în judecată școala, cazul ajunge inițial la un tribunal federal, iar mai apoi pe mâna judecătorilor de la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii. Curtea a venit în sprijinul acestor părinți care s-au considerat nedreptățiți și decide că obligativitatea rostirii unei rugăciuni înaintea începerii cursurilor nu este una constituțională.

edefef

Schempp a fost în tinerețe unul dintre cei mai activi exploratori americani. A mers în Antarctica, a urcat pe Himalaya și a fost printre primii oameni care au decis să escaladeze muntele Nanga, Pakistan, al nouălea vârf din lume. Într-un interviu acordat în 2013, la 50 de ani de la scoaterea în afara obligativității rostirii de rugăciuni în școlile publice, bărbatul în vârstă acum de 80, susține că nu are niciun fel de remușcări:

Sunt fericit că rostirea Bibliei în școlile publice s-a diminuat. Cred că elevii sunt acum mai liberi să gândească. Oricine este liber să-și imagineze ceva în mintea și visele sale, asta înțeleg eu prin libertate religioasă. Nu este libertatea religioasă atunci când episcopii sau extremiștii religioși doresc să dețină controlul. Fiecare are libertatea de a urma dogmele religioase în viața personală, însă nu e libertate impunerea lor. Personal sunt un adversar al creaționismului și al unui design inteligent. Mă consider în schimb un iubitor al Universului nostru.”

Conform celor de la The Guardian, pe întreg teritoriul american, în ultimele 1.260 de zile au avut loc 1.000 de atacuri în care s-au folosit arme de foc. Dacă religia ar fi jucat un rol în stoparea acestor conflicte nu putem fi siguri, cert este că libertatea de a gândi (înțeleasă ca libertinaj și lipsă de responsabilitate) exprimată de Schempp poate fi, cel puțin în unele cazuri, la fel dacă nu mai periculoasă decât dogmele la care face referire.

sursa: theguardian.com

sursa: secular.org/

sursa: deseretnews.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Povestea lui Ellery Schempp, adolescentul din cauza căruia Curtea Supremă a Statelor Unite a scos în afara constituției citirea de rugăciuni în școli. Ce declară bărbatul acum, după 50 de ani

  1. :)),,Ajuta-ma Doamne,sa cistig bani multi la loto,ajuta-ma Doamne…”!Si dupa un an de ,,cicaleala”,s-o auzit o voce;,,Pai baga ,dreq, un bilet”.No comment!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii