Noutăți

Povestea locuitorilor din Araras, locul unde oamenii se topesc la propriu dacă stau în lumina Soarelui

  •  
  •  
  •  

Deși ar putea părea doar o poveste cu vampiri și vărcolaci, ei bine, nu este deloc așa. În Brazilia, există un sat unde pielea oamenilor se topește dacă este supusă la lumina soarelui. Araras este satul unde majoritatea populației trebuie să se ferească de lumină pentru a supraviețui, asta din cauza unei boli ereditare extrem de rare. Xeroderma pigmentosum este o afecțiune care îi face pe pacienți să devină extrem de sensibili la razele ultraviolete. Cei care sunt expuși nu doar că suferă malformații ale pielii, însă fac și cancer de piele într-un ritm mult mai alert.

În Araras 1 din 40 de locuitori suferă sau este în curs de a dezvolta Xeroderma pigmentosum ( XP ), asta în timp ce rata în Statele Unite ale Americii este de 1 la 1 milion de locuitori. Experții susțin că rata de incidență ridicată din această zona tropicală este cauzată de faptul că familiile de nativi din zona Araras au în ADN această gena defectă care transmite boala din generație în generație. Este necesar ca doar unul dintre părinți să fie purtători pentru ca și copiii acestuia să o dezvolte. Boala apare în jurul vârstei de 5 ani și chiar dacă se feresc toată viața de lumină, pielea pacienților va avea un aspect mai îmbătrânit decât al altor oameni de vârste apropiate.

Ce e și mai rău, este faptul că Araras este o comunitate de fermieri, agricultura fiind cea mai importantă îndeletnicire a oamenilor din această zonă tropicală. Deși sunt conștienți că statul în lumină timp de ore întregi pentru a lucra pământurile le afectează sănătatea, cei mai mulți localnici se declară resemnați și continuă să practice această meserie, oferind astfel o farfurie de mâncare familiei. Susțin că pentru ei nu mai au speranțe de vindecare, însă vor să își protejeze copiii, în ideea că până se vor face aceștia mari, omenirea va găsi un leac pentru a lupta cu această afecțiune.

araras3

sursa: listverse.com

sursa: express.co.uk

traducere și adaptere: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii