Noutăți

Povestea incredibilă a lui Jean-Louis Pons, omul care a descoperit cele mai multe comete, deși inițial ocupa cea mai umilă funcție dintr-un observator astronomic

La 24 decembrie 1761 se năștea francezul Jean-Louis Pons, cel care, în ciuda originilor sale modeste, avea să devină cel mai mare descoperitor de comete din lume. În decursul a 26 de ani (1801-1827), Jean Louis-Pons a descoperit, singur, 37 de comete, lucru pe care nu l-a reușit niciunul dintre numele mari ale astronomiei, de atunci, din prima parte a secolului XIX, și până azi.

Pons a văzut lumina zilei în departamentul Hautes-Alpes, fiind unul dintre copiii unei familii sărace. Dat fiind că familia sa nu era prea avută, nivelul de școlarizare formală a lui Pons a fost unul mai degrabă redus. La 28 de ani el s-a angajat la observatorul astronomic din Marsilia, ca îngrijitor. Sau ca portar, după cum susțin alți autori. Foarte probabil, avea atribuții ce țin de ambele ocupații.

Comet Lovejoy (C/2014 Q2).

Pons

Inteligent și curios din fire, Jean Louis-Pons (1761-1831) era un autodidact, așa că activitatea științifică ce se desfășura în clădirea de care avea grijă nu îi era indiferentă. De la primul contact cu telescoapele, pe care le manevra în timp ce îi ajuta pe oamenii de știință să-și realizeze observațiile și până la propria sa activitate de cercetare n-a fost o distanță prea lungă. A început să realizeze observații sistematice, pe cont propriu, dovedind o capacitate admirabilă de a reține corpurile cerești și de a le observa modificările.

La începutul carierei sale de „astronom”, Pons era tot timpul luat peste picior de către unii dintre angajații observatorului, mai ales de către astronomii experimentați. Nici măcar un faimos astronom austriac, baronul Franz Xaver von Zach, nu s-a putut abține să procedeze de o asemenea manieră, deși, altfel, dacă ar fi vrut, ar fi putut să-i ofere sfaturi foarte bune ambitiosului novice.

Telescopul lui Newron (replica)

Prima cometă a fost descoperită de către Pons în anul 1801. Pentru descoperirea sa a utilizat un telescop creație proprie, pe care l-a numit „Grand Chercheur”. Acesta pare să fi fost un instrument cu o mare apertură (deschidere) și o lungime focală mică, potrivit pentru găsirea noilor comete. Deoarece activitatea sa intensă de observare a fost acompaniată de către o activitate de studiu pe măsură, s-au deschis noi oportunități pentru Jean Pons.

Astfel, în anul 1819 a devenit director al unui nou observator iar șase ani mai târziu a fost solicitat pentru a preda astronomia, la Florența. Ulterior, la rugămintea Marelui Duce de Toscana a devenit director al observatorului astronomic din Florența. A descoperit cinci comete periodice, dintre care trei îi poartă numele. În anul 1818 a descoperit nu mai puțin de trei comete. Niciun alt astronom nu l-a egalat, în privința numărului de comete descoperite cu ajutorul telescopului optic! Portret Pons

Comet

Surse: wikipedia.org, www.thevintagenews.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii