Noutăți

Povestea fascinantă a unor străvechi cântece româneşti

  •  
  •  
  •  

Nu exista probabil nimic mai reprezentativ pentru un popor decât folclorul, iar la acest capitol România are o poveste fascinanta de spus…

Care este în folclorul nostru locul a trei dansuri minunate, unul devenit cu timpul blazon al românilor, Dansul Căluşarilor sau Căluşul, Purtata fetelor de la Căpâlna şi Ciuleandra ?

Despre Căluş s-a afirmat că ar fi un dans adus de coloniştii romani sau că, poate pentru a-i justifica singularitatea, că ar fi de origine tracică – un dans de iniţiere al tinerilor viitori luptători.

Căluşul ar putea fi dovada stră-străvechimii şi continuităţii noastre în acest areal, venind de dincolo de timp…

Dansul era interpretat de un grup de treisprezece flăcăi „juraţi”, adică legaţi între ei printr-un legământ făcut într-un loc tainic, înainte de răsăritul soarelui.

Grupul se compunea dintr-un conducător – vătaful purtător al steagului cetei, unsprezece dansatori de rând şi un personaj cu rol deosebit – mutul sau mascatul.

Membrii Cetei Căluşarilor, cu excepţia mutului, sunt îmbrăcaţi în costume împodobite cu panglici în toate culorile, cu fluturaşi strălucitori şi cu mici clopoţei al căror zornăit însoţeşte orice mişcare a purtătorului…

Citește mai mult: Identitatea


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Povestea fascinantă a unor străvechi cântece româneşti

  1. Nimic in folclorul românilor si a altor popoare est-latine nu provine de la ocupanții imperiali Romani, totul este moștenit de la civilizația milenara traco-geto-dacica. E un mit precum ca geto-dacii au dispărut, ei continuie sa existe sub alte nume etnice – huțuli, moldoveni, vlahi, aromâni etc..

  2. Nicolette Orghidan // 30 iunie 2020 at 8:01 // Răspunde

    Bun material Afli, iată, lucruri pe care nu le cunoșteai despre tradiția dansului popular și mai ales, articolul, subtil, invită la continuitatea ei. Tradiția, istoria și cultura sun cele trei pârghii care ne țin legați de acest pământ strămoșesc.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii