Noutăți

Povestea fântânei Jet d’Eau, principalul obiectiv turistic din Geneva. Apa țâșnește până la 140 de metri înălțime, cu 200 de km / oră…

Numită Jet d’Eau, fântâna este situată pe malul lacului Geneva, reprezentând totodată simbolul orașului și principalul punct de atracție al orașului elvețian. Din anul 1891și până astăzi, jetul puternic de apă se ridică la o înălțime de circa 140 de metri, Conform statisticilor, în fiecare secundă, cinci sute de litri de apă se înalță spre cer cu o viteză de aproximativ 200 kilometri pe oră. În orice moment, există aproximativ 7.000 de litri de apă deasupra solului.

Acest faimos reper elvețian a început inițial ca o supapă de siguranță pentru reducerea excesul de presiune care s-ar acumulat datorită rețelei de energie hidraulică a orașului. Ideea unei rețele publice de energie hidraulică a fost propusă pentru prima dată de Joseph Bramah la începutul anilor 1800, iar primul sistem de joasă presiune a început să apară în Anglia în anii 1840. Până la sfârșitul secolului al 19-lea, în mai multe orașe din întreaga lume au fost puse în funcțiune astfel de sisteme. Rețeaua de la Geneva a fost înființată în 1879.

La sfârșitul fiecărei zile de lucru, presiunea în exces era eliberată cu ajutorul unei supape care a devenit ulterior prima fântână arteziană din Geneva. Văzând cât de populară a devenit fântâna, autoritățile au decis să o mute în locația actuală în 1891, unicul său scop fiind din acel an doar atragerea turiștilor. Astăzi, fântâna funcționează pe tot parcursul anului, iar seara este iluminată cu ajutorul unor instalații bazate pe energie solară captată peste zi.

 jet-deau-82 jet-deau-52 jet-deau-22 jet-deau-36 jet-deau-16 jet-deau-46

Sursa: amusingplanet  Le News

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii