Noutăți

Povestea celui mai excentric împărat al Romei. Era transsexual, se prostitua în bordeluri și sacrifica copii zeului său…

  •  
  •  
  •  

Eliogabal a domnit patru ani şi a fost cel mai tânăr împărat al Romei Antice, însă istoria sa a fost plină de controverse. Eliogabal (203 – 212) s-a numărat printre cei mai neobişnuiţi împăraţi romani. Când a urcat pe tron la vârsta de 14 ani, era cel mai tânăr împărat al Romei Antice.

Autori antici ca Dio Cassius şi Herodian relatau că la scurt timp s-a dedat celor mai sordide fantezii şi dorinţe. Se credea zeu şi a înfiinţat un cult al său, Sol Invictus, obligându-şi supuşii să îl venereze. De asemenea, organiza sacrificii de copii. Îşi luase mai multe soţii, printre care şi o preoteasă a zeiţei Vesta, însă avea o pasiune ciudată. Se travestea şi se prostitua cu bărbaţi în bordelurile Romei, purtând haine femeieşti şi fardându-se.

A avut însă o soartă cruntă, după numai patru ani de domnie. Moare ucis, împreună cu mama sa, de garda pretoriană în martie 222.

Iată prin ce a rămas în istorie controversatul împărat al Romei Antice: Împăratul travestit Eliogabal se îmbrăca şi se machia adesea ca o femeie. Purta rochii decadente şi îşi îndepărta părul facial şi de pe corp, Obiceiurile sale extravagante l-au feminizat în ochii cronicari antici. Alţi autori l-au identificat ca primul transsexual cunoscut în istorie.

„Eliogabal purta regulat robe purpurii şi aurii de mătase, cu coliere şi brăţări bogate, iar pe cap o mitră împodobită cu nestemate. Bunica şi mama sa i-au explicat că este o marcă a decadenţei să poarte mătăsuri, însă în loc să le asculte, Eliogabal a susţinut că nu va purta lâna tradiţională, fiind prea ieftină pentru el.

Eliogabal a început să se îmbrace tot mai mult asemenea femeilor, scoţându-şi perii de pe faţă şi tăindu-şi barba. Purta machiaj la ochi şi o plasă de păr şi îşi lua amanţi bărbaţi. A şocat Roma luându-şi formal un „soţ”, la o ceremonie de nuntă”, informa Joyce E. Salisbury, autor al „Enciclopediei Femeilor din Lumea Antică”.

Numeroase anecdote despre Eliogabal au circulat în vremea domniei sale. Unele au fost redate în Historia Augusta, o colecţie târzie de biografii ale împăraţilor romani. Înainte de a deveni împărat Eliogabal a fost preot al zeului solar Eliogabal, căruia îi purta numele.

Iniţial se numea Varius, iar apoi a adoptat numele mai latine Antonius şi Eliogabal. Împăratul, originar din Siria, a importat cultul zeului Eliogabal în Roma. I-a ridicat un templu uriaş şi i-a oferit cele mai sacre embleme ale religiei romane, inclusiv focul zeiţei Vesta.

Planurile sale vizau încorporarea tuturor credinţelor în venerarea lui Eliogabal. Pentru aceasta împăratul conducea ritualuri considerate barbare, în public.

Conform istoricului Herodian, acompaniat de fluiere şi tobe, oferea orgii zeului său. A înfiinţat un Senat al femeilor, numit senaculum, cu 21 de senatoare, pe Dealul Quirinal, informau autorii Historiei Augusta.

Sub influenţa mamei sale Symiamira, au fost adoptate decrete absurde cu privire la regulile care trebuie aplicate matroanelor: ce fel de îmbrăcăminte trebuiau să poarte fiecare în public, cine cui trebuia să dea prioritate, cine trebuia să sărute întâi, cine avea dreptul să fie transportat cu trăsura, cu lectica sau într-un car tras de boi, cu ce materiale puteau fi construite şi împodobite lecticile şi, în final, cine avea dreptul să poarte aur şi bijuterii.

Autorii Historiei Augusta relatau că Eliogabal obişnuia să sacrifice copii zeului său. „A adunat din întreaga Italie copii de viţă nobilă şi cu înfăţişare frumoasă, ai căror părinţi erau în viaţă, dorind, presupun, ca durerea, dacă ar fi fost trăită de ambii părinţi, să fie cu atât mai mare.

Se înconjurase cu tot felul de vrăjitori pe care îi punea să facă jertfe zilnice, îndemnându-i pe cei jertfiţi să mulţumească zeilor că au fost găsiţi”, informa Historia Augusta.

Citește mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii