Noutăți

Povestea celor 60 de femei souliote care s-au sinucis pentru a nu deveni prizonierele conducătorului otoman Ali Pasha

În 1803, în timpul Războiului Souliotic, aproximativ cincizeci-șaizeci de femei Souliot, împreună cu copiii lor, s-au sinucis pentru a evita capturarea de către soldații conducătorului otoman Ali Pasha. Potrivit legendei, femeile au dansat și cântat înainte de a se arunca împreună cu copiii lor de pe stâncă. Incidentul a devenit cunoscut sub numele de Dance of Zalongo. Războiul dintre comunitățile războinice din Souliotes, actuala Grecie, și conducătorul otoman, Ali Pasha, a fost ultimul dintr-o serie de conflicte, cunoscute sub numele de Războaiele Souliote, care au condus în cele din urmă la capitularea și expulzarea Soulioților. În timpul stăpânirii de 500 de ani a Imperiului Otoman, soulioții au stabilit o confederație autonomă dominând satele din zonele muntoase îndepărtate ale Epirului, unde s-au opus cu succes regimului otoman. în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, statul Souliot se estimează că avea 12 000 de locuitori împrăștiați în aproximativ 60 de sate.

Soulioții erau văzuți de către europeni ca un ghimpe în coasta Imperiului Otoman iar britanicii s-au decis să îi ajute să facă față armatei conduse de Ali Pasha. Când insularii au bătut palma cu Imperiul Otoman pentru a lupta împreună împotriva lui Napoleon, proviziile de arme și muniții au fost întrerupte. Fără sprijin din afară și obosiți de ani de asediu, unitatea clanurilor Souliot a început să se rupă, iar la 12 decembrie 1803 au semnat tratatul de predare necondiționată în fața otomanilor.

În amintirea femeilor souliote care s-au sinucis în anul 1803, grecii au ridicat un monument impresionant – Monumentul din Zalongo, realizat în 1961 de George Zongolopoulos. Monumentul prezintă șase figuri feminine abstracte aflate în dans. Are o lungime de 18 metri, o înălțime de 13 metri și este realizat din beton, fiind susținut de 4300 de blocuri de calcar albicios. Construcția a durat șase ani, între 1954 și 1960, și a fost finanțată de două unități pan-elenice de strângere de fonduri pentru studenți. Monumentul este situat la 700 de metri altitudine, pe Muntele Zalongo, în apropiere de Preveza, Grecia.

În timpul construcției monumentului, cetățenii lui Kamarina, precum și militarii aflați la o unitate din apropiere, și-au oferit sprijinul pentru realizarea lui. În partea de est a bazei monumentului se află și astăzi o placă de marmură care are inscripționate numele tuturor celor care au dat o mână de ajutor la realizarea acestui proiect. Între 2008-2013, municipalitatea din Preveza a întreprins lucrările de restaurare și întreținere a Monumentului Zalongo. În fiecare an, 30.000 de persoane vizitează locul.

Povestea sinuciderii în masă din Zalongo a avut ecou în întreaga Europă și a reverberat în imaginația poporului. Poezii, cântece, dansuri și picturi au fost realizate pe întreg continentul. Poate cea mai renumită lucrare este cea a artistului francez Ary Scheffer, care se poate vizita la muzeul Louvre din Paris.

sursa: http://www.amusingplanet.com/2016/04/the-dance-of-zalongo.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii