Noutăți

Povestea Casei Porțelanului din Tianjin. Cum a devenit o casă veche, aflată în paragină, o adevărată bijuterie… de porțelan? GALERIE FOTO

  •  
  •  
  •  

În municipiul chinez Tianjin există o casă unică în lume. Unicitatea sa provine de la materialul neobișnuit (și prețios) care a fost folosit pentru decorarea sa: porțelanul. Pentru construcția deosebitei case au fost necesare sute de milioane de piese de porțelan vechi. În afară de ornamentația bogată, constând în felurite vase de porțelan, edificiul este decorat și cu sculpturi în piatră, printre care și leii amplasați la colțurile sale.

Zhang Lianzhi este chinezul care a petrecut ani la rând pentru a-și decora casa cu sute de milioane de piese antice de porțelan, plus tone de cristale naturale. Neobișnuitul obiectiv este cunoscut, acum, sub numele de Casa Porțelanului sau Casa Yuebao.

1

2

 

3

4

Casa Porțelanului din Tianjin și-a deschis porțile în toamna anului 2007, pe strada Chifeng din zona Heping a metropolei. Vechea clădire, construită în stil franțuzesc, eclectic, are o istorie de peste 100 de ani. Ea a fost, inițial, casa unui demnitar din timpul dinastiei Qing târzii și mai târziu a fost transformată într-o bancă, după 1949, când a avut loc o majoră schimbare de regim, în China.

După ce banca a fost mutată altundeva, frumoasa clădire rămas pustie, în paragină, pentru o perioadă de vreme, până când excentricul artist, om de afaceri și colecționar de porțelanuri Zhang Lianzhi a cumpărat-o, plătind o sumă destul de consistentă, ce echivala cu aproximativ 160.000 dolari.

Partea cea mai interesantă din istoricul clădirii avea să înceapă, însă, după cumpărare. Colecționarul a petrecut următorii patru ani transformându-și noua achiziție într-un edificiu unic în China și pe plan mondial. Casa a fost decorată cu o puzderie de vase porțelan, dintre care unele datează de pe vremea dinastiei Tang (618-907 d.Hr.) și dinastiei Qing (1644-1912). Acum, Casa Porțelanului este cea mai atractivă clădire din Tianjin și una dintre cele mai populare atracții turistice ale urbei.

5

Cum și-a procurat proprietarul Casei Porțelanului mijloacele financiare necesare acestei costisitoare opere? Zhang Lianzhi s-a născut într-o familie de oameni de afaceri bogați din Tianjin, fiind deținător al unui renumit lanț de restaurante. În ultimele decenii, el și-a extins, în mod constant, colecția de vase de porțelan de proveniență antică. Unora dintre vasele de porțelan, în special celor sparte, fisurate sau ciobite, excentricul colecționar le-a găsit, după cum se vede, o întrebuințare neașteptată!

8

55

c

f

a

g

j

l

m

n

v

z

x

Surse: viola.bz, www.travelchinaguide.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii