AIM radionica curs online

Noutăți

Pot computerele să prezică viitorul? Noul supercomputer al Chinei a depășit tot ce există în domeniu…

Noul supercomputer al Chinei este cel mai bun de până acum! Este capabil să facă o sută de milioane de miliarde de calcule pe secundă. Dar la ce poate fi folosit?

Sunway TaihuLight a fost desemnat săptamană trecută in mod oficial ca fiind cel mai rapid computer din lume, confirmând supremația Chinei în acest domeniu.  Pentru cercetarea și producția Sunway au fost necesari  270 de milioane de dolari, dar China are cu ce se mândri.

Dar, de fapt, pentru ce putem folosi aceste supercomputere? În ceea ce privește viteza, sistemul Sunway înregistrează 125 petaflopi sau 125 milioane de miliarde de flopi  (sistem metric folosit în acest domeniu. „Flop”  vine de la FLoating-point Operations Per Second și este un indicator al vitezei cu care sistemul poate face calcule multiple cu numere foarte mari.

Știința are multiple întrebuințări pentru o mașinărie care poate face calcule incredibil de dificile foarte repede. Supercomputerele sunt în principal folosite să creeze o replică a sistemelor foarte complexe, cum ar fi modelele de încălzire globală, interacțiunea moleculară sau chiar să simuleze primele câteva  momente imediat după Big Bang. De aceea, mașinării ca Sunway sunt foarte căutate de către echipele de cercetători din întreaga lume.

În timp ce unele supercomputere sunt deținute și operate de proprietari privați, cel mai adesea ele aparțin guvernelor care decid către ce experimente vor fi destinate.

În ceea ce priveste destinația practică, calculele făcute cu ajutorul supercomputerelor au fost mai folositoare în ultimii ani pentru prezicerea vremii. Acel buletin meteo online pentru 10 zile ar fi imposibil de realizat fara supercomputere, care procesează informația provenita de la mii de stații meteo.  Mai mult chiar, supercomputerele pot detecta tipare meteorologice pe termen extrem de lung si astfel s-au pus bazele teoriilor asupra schimbării climatice. Supercomputerele pot astfel să prezică viitorul cu o acuratețe uimitoare.

Pentru a ne face o idee despre cât de puternice sunt aceste supercomputere, în ceea ce priveste hardware, trebuie să luăm în considerare faptul că laptop-ul folosit  astăzi are patru procesoare. Sistemul chinezesc Sunway are 10,649,600 de procesoare. Aceasta este de 20 de ori mai mult decat cel mai rapid supercomputer american, Titan, din Oak Ridge National Laboratory.

Pentru americanul patriot, o astfel de știre poate fi o veste proasta.  Dar conform noilor rapoarte, IBM va livra la rândul lui un supercomputer numit Summit Departamentului de Energie american în 2018. Dacă totul este conform planului, Summit va surclasa cel mai bun supercomputer american de astăzi.

Traducerea și adaptarea Anca Motoianu

Surse:  http://www.nytimes.com

Sursa foto:  http://www.seeker.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Pot computerele să prezică viitorul? Noul supercomputer al Chinei a depășit tot ce există în domeniu…

  1. Nu poare prezice viitorul.Calatoria in timp este un fel de ,,probabilitate corectiva-autocorectiva, cind stii de spre ce este vorba pur si simplu”.Calculatorul este un surogat al subcostientului uman care suplineste lipsa de viteza a constientului(normala pentru lumea in care traim!).Sa zicem ca ar putea-o face,dar este un aparat programabil,ti-ar arata un rezultat,niste evenimente intermediare,insa te-ar obliga sa urmezi propriul algoritm,pe care tot tu l-ai implementat.El pur si simplu nu ar putea sa recunoasca intr-un timp universal,acceptat,toate evenimentele care au initiat si au precedat aceasta calatorie.QUI BONO!!!?Tinind cont de dualitatea(cel putin!)in unitate a materiei,pot spune ca omul este si ramine cel mai performant calculator(desi ,foarte fragil si simplificat pina aproape de absurd).Nu suntem pregatiti!…nici macar pentru acest subiect!

  2. Ce sistem de operare foloseste?????

    • Morell Iosef // 1 iulie 2016 at 20:36 // Răspunde

      Win7 sau 12 poate sau s-a inventat intre timp si un alt sistem de operare mai tare ca Winlin sau invechitul cobol si xml sau poate China10 sau 12.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii