Noutăți

Posibil doar în China: un bloc de 19 etaje dintr-un mare oraș este străbătut de către… o linie de tren!

Chongquing este cel mai mare dintre cele patru municipii ale Chinei, având o populație de peste 49 de milioane de oameni și o suprafață de 82.300 km². Orașul propriu-zis adăpostește peste 12.000.000 de cetățeni, pe o suprafață foarte restrânsă iar restul locuitorilor trăiesc în zonele adiacente. În aglomerația din Chongquing, numit și „Mountain City”, datorită reliefului său, fiecare metru pătrat de spațiu locativ este prețios iar construirea de noi locuințe nu poate ține pasul cu creșterea populației urbane.

Atunci când a fost proiectată o linie de tren ușor, s-a constatat că de-a lungul celei mai bune variante de traseu se afla un obstacol: un bloc de locuințe de 19 etaje! Exista varianta dărâmării clădirii, dar acest lucru ar fi generat întârzieri, plus probleme cu găsirea unor noi locuințe pentru locatarii evacuați. Așa că a fost adoptată o soluție tehnică năstrușnică: linia de tren avea să treacă… prin bloc.

b

Cetățenii au putut locui mai departe în blocul lor iar autoritățile și-au dus proiectul la bun sfârșit. Astăzi, trenul trece de mai multe ori pe zi printre apartamente. Linia de tren ce traversează blocul ocupă etajele 6-8.

Pentru izolarea fonică a culoarului de trecere al trenului, s-a apelat la cele mai bune soluții existente, astfel că, potrivit mărturiilor, nivelul de zgomot nu este o problemă, nefiind mai mare decât cel generat de către o mașină de spălat aflată în funcțiune. Iar dacă tot au construit o linie de tren atât de neobișnuită, arhitecții și inginerii chinezi s-au decis să ajungă cu originalitatea până în pânzele albe. Astfel, în bloc se află, acum, și o mică gară, la dispoziția locatarilor. Unii dintre ei nu au de făcut decât câțiva pași, până în gară. Trenul îi așteaptă la scară!

d

c

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii