Noutăți

Podoabe ascunse de turci în fântânile din comuna Vulturu! Să fie doar o legendă dobrogeană?

  •  
  •  
  •  

Comuna Vulturu este o așezare în partea de nord a județului Constanța, în Podișul Casimcei, la 80 km de Constanța și este scăldată de apele Pârâului Cartal. Se învecinează la nord cu localitatea Dulgheru, la est cu localitatea Casimcea, la vest cu localitatea Stupina iar la sud cu localitatea Runcu.

codalb
O legendă spune că în anul 1471 armatele turcești trecând pe meleagurile acestea undeva la intrarea în localitate îi aștepta un vultur bătrân. Pasărea nu şi-a luat zborul de pe stâncă nici după trecerea convoiului. Conducătorul convoiului (beiur) a decis să-și ridice tabăra pe acele meleaguri. După un timp de stat în zonă având toate condițiile, sursă de apă, terenuri de păstorit și mici păduri, a decis ca o parte din caravana sa, să rămână pe acele meleaguri. Ceilalți au continuat drumul spre nord.

IMG_0816_2
Bătrânii povestesc că satul era așezat mai la sud de localitatea actuală: din Valea Banciului până la intrarea în comună pe firul apei. Undeva la intrarea în comună, lângă pârâu, se zice că ar fi fost un cimitir turcesc. Pe valea Banciului au fost fântâni săpate de turci.

Legenda spune că turcii au ascuns în aceste fântâni podoabe, pe care le-au astupat cu pământ și piatră. Tot pe firul apei mai jos de Valea Banciului a fost și o cișmea unde s-au găsit pietre inscripționate. Şi movilele din jurul localităţii, se spune, că au fost ridicate de turci, fiind folosite drept puncte de observare în războaiele ruso-turce.

Prima atestare documentară a localității Vulturu datează din 1854, din 14 ianuarie, prin redactarea unui tacrir, în care se menționa numele comunei, pe atunci Cartalu (din turcă Kartal, care tradus în românește înseamnă vultur). Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia. Potrivit unei hărţi din anul 1861, numele localității se scria Kartal, după anul 1879 se scria Cartal, iar în anul 1933 s-a renunțat la denumirea din limba turcă, devenind oficial Vulturu.

mocani-sacele
Tacrirul a fost publicat și în „DOCUMENTE PRIVIND ISTORIA DOBROGEI” (1830 – 1877) volum întocmit de Tudor Mateescu, București 1975, ce cuprinde povești spuse de către ciobanul mocan/creștin Manea Ion originar din Satul Siliștea, ținutul Sibiului, ajuns pe meleaguri dobrogene ca urmare a transhumanței. Satul avea o populatie majoritară turcă, dar după războiul din 1877 o mare parte de români, mai ales din partea ardealului, au venit pe aceste meleaguri ridicându-și gospodării în partea de est a pârâului.

thumbnail.php
La recensământul din 2002 comuna avea o populație de 751 locuitori, iar din 2004, la data de 14 ianuarie se sărbătoresc „Zilele comunei Vulturu” sărbătoare inițiată de primarul comunei, Neculae Berbec. Sărbătoarea se desfășoară în perioada 7-14 ianuarie și aniversează atestarea documentară a localității.

In localitate există și Muzeul Cartal care se află amenajat într-o sală din incinta bibliotecii comunale și cuprinde un număr de 87 de obiecte foarte vechi adunate de la bătrânii satului. Aduce în actualitate tradiția și portul stramoșesc din Dobrogea.

img_6155
foto: Monumentul localității a fost ridicat în memoria Eroilor din comuna Cartal, denumirea localității din anul 1879, cazuți în războiul din 1916 – 1919, de urmașii acestora, în 1929.

sursa: comunavulturu.ro, ziuaconstanta.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Podoabe ascunse de turci în fântânile din comuna Vulturu! Să fie doar o legendă dobrogeană?

  1. cristian c. n. // 5 octombrie 2015 at 10:05 // Răspunde

    Fireste ca si turcii si-au ingropat agoniselile,mai ales ca teritoriul Dobrogei a fost de multe ori teatru de operatii pentru multe razboaie.Legendele referitoare la comori se intalnesc peste tot in Dobrogea.Ocazional chiar se descopera si astazi cate un mic tezaur monetar otoman.Trist este ca nu prea le raporteaza nimeni si ajung usor pe piata neagra.Invariabil batranii Dobrogei spun despre movilele (tumulii) ce se pot observa pretutindeni ca sunt de pe vremea turcilor.Mai exista si legenda izvorului ce inunda satul care a fost astupat cu lana.Aceasta am intalnit-o la Agighiol-Tulcea si Dorobantu-Constanta,probabil mai e si prin alta parte.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii