Noutăți

Podelele care scârțîie : Sistem anti-efracție extrem de eficient folosit în Japonia de familiile regale (video)

  •  
  •  
  •  

Scârțîitul podelei poate fi un lucru extrem de deranjat într-o casă din zilele noastre, însă în Japonia, în special în rândul familiilor regale, podelele care scârțîie erau construite special așa, acesta fiind primul sistem eficient de alarmă anti-efracție creat de om. Unele castele japoneze construite în timpul perioadei Edo, perioadă ce se întindea de la începutul secolului al XVII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea, când Japonia se afla sub conducerea shogunatului Tokugawa, erau prevăzute de la început cu astfel de podele, mai ales pe holuri sau în apropierea ferestrelor. Sistemul era cunoscut sub numele de uguisu-bari, unde uguisu este numele unei o pasări foarte timide, care stă ascunsă în frunziș.

Când Tokugawa Ieyasu, fondatorul shogunatului Tokugawa, a construit castelul Nijō în Kyoto ca reședință personală, a ordonat tâmplarilor să instaleze astfel de pardoseli în holuri, tocmai pentru ca gărzile sale sa poată auzi fiecare mișcare din partea vreunui ninja venit să-l asasineze. În timp ce plăcile uscate încep să scărție în mod natural sub presiune, pardoselile anti-efracție aveau cleme metalice suplimentare situate între grinzile care susțin scândurile de la podeaua coridorului. Fiecare clemă avea două orificii prin care trecea un cui. Când cineva pășea pe aceste scânduri, clema se mișcă în sus și în jos, determinând cuiul să se lovească de clemă și producând astfel un zgomot destul de puternic încât să fie auzit din camera învecinată.

Deoarece era imposibil să se patruleze pe aceste holuri fără să ca să declanșeze sistemul anti-efracție, gardienii și personalul castelului au dezvoltat un ritm special pe care îl foloseau ori de câte ori trebuiau să treacă prin aceste zone. Cele mai bune locuri pentru a vedea și a experimenta podelele scârțîitoare sunt castelul Nijo din Kyoto și Chion-in, un templu în care locuia familia Tokugawa.

nightingale-floor-66 nightingale-floor-12

nightingale-floor-32 nijo-castle-kyoto2

sursa: http://www.amusingplanet.com/2018/04/nightingale-floor-ancient-japanese.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii