Noutăți

Poarta tuturor națiunilor

  •  
  •  
  •  

Poarta tuturor națiunilor cunoscută și sub numele de Poarta lui Xerxes, se află în ruinele vechiului oraș Persepolis, Iran.

Construirea Scărilor tuturor națiunilor și a Porții tuturor națiunilor a fost comandată de regele achemenid Xerxes I (486-465 î.Hr.), succesorul fondatorului Persepolisului, Darius I cel Mare.

Structura consta dintr-o cameră mare al cărei acoperiș era susținut de patru coloane de piatră cu baze în formă de clopot. În paralel cu pereții interiori ai acestei camere, se afla o bancă de piatră, întreruptă la ușă.

Pereții exterior erau acoperiți cu nișe dese. Fiecare dintre cele trei ziduri, la est, vest și sud, avea o ușă de piatră foarte mare. O pereche de tauri masivi au asigurat intrarea vestică; doi Lamassus în stil asirian, deși, de proporții colosale, stăteau la ușa estică.

Deasupra fiecăruia dintre cei patru coloși este gravată o inscripție trilingvă care atestă faptul că Xerxes a construit poarta.

Acești tauri cu cap de bărbat își au originea în Babilonia și Asiria, dar persanii i-au adoptat. Ideea generală din spatele acestor animale fanteziste era faptul că apărau răul, ceea ce explică de ce stăteau poartă.

Ușa din sud, care se deschide spre Apadana, este cea mai largă dintre cele trei. Dispozitivele pivotante găsite la colțurile interioare ale tuturor ușilor indică faptul că trebuie să fi avut uși din două bucăți, care erau posibil din lemn și acoperite cu foi de metal ornamentat.

La mijlocul secolului al IV-lea, ieșirea principală nu mai era către Apadana, ci spre Sala Sutelor de Coloane; când palatele au fost destituite de Alexandru cel Mare, meșterii persani construiau drumul armatei care urma să lege aceste două clădiri.

Dintr-o inscripție străveche de pe poartă, cunoscută sub numele de XPa, aflăm că numele acestui monument a fost „Poarta tuturor națiunilor”.

Textul este trilingv: la stânga și la dreapta inscripției persane vechi sunt traduceri babiloniene și elamite.

“Un mare zeu este Ahuramazda, care a creat acest pământ, care a creat cerul, care a creat omul, care a creat fericirea pentru om, care l-a făcut rege pe Xerxes, un rege al multor regi, comandant al multor comandanți.

Eu sunt Xerxes, marele rege, regele regilor, regele tuturor țărilor și mulți oameni, regele pe acest pământ măreț în toată lumea, fiul lui Darius, un achemenid.

Regele Xerxes spune: prin favoarea lui Ahuramazda am construit această Poartă a tuturor națiunilor. Mult mai mult ce este frumos a fost construit în acest Persepolis, pe care l-am construit eu și l-a construit tatăl meu. Orice a fost construit și pare frumos – tot ceea ce am construit noi în favoarea lui Ahuramazda.

Regele Xerxes spune: să mă păstreze Ahuramazda, regatul meu, ceea ce a fost construit de mine și ceea ce a fost construit de tatăl meu. Asta, într-adevăr, poate păstra Ahuramazda.”


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii