Noutăți

Planul prin care autoritățile bulgare vor să readucă la viață fosta capitală a Traciei – orașul Seuthopolis

Un proiect extrem de ambițios este derulat la vecinii noștri bulgari – aceștia doresc să strângă fonduri pentru a aduce la suprafață ruinele orașului Seuthopolis, fostă capitală a Traciei. În prezent, situl arheologic se află sub lacul de acumulare Koprinka, însă cu ajutorul unor subscripții publice și a mai multor ONG-uri de peste ocean, bulgarii doresc să strângă suma de cincizeci de milioane de dolari, necesară readucerii la viață și includerii în circuitul turistic a importantei așezări.

seuthopolis 1

Situl este de o importanță mondială și ar atrage un aflux foarte mare de turiști în țară. Seuthopolis ar putea deveni o destinație turistică minunată. Sperăm ca proiectul de readucere la suprafață să înceapă cât mai curând, mai ales că orașul ar fi singura așezare tracică din lume care va putea fi vizitată la un asemenea nivel. Zidurile sale aflate pe fundul lacului sunt încă intacte”, a declarat arheologul Krasimira Stefanova.

dafafa

Seuthopolis datează din secolul al 4-lea î.Hr, așezarea fiind numită după regele trac Seuthes al-III-lea. Așezarea a fost redescoperită în anii ’50, în timpul construirii unui baraj în apropiere de Kazanlak. Mult mai târziu, în 1980, autoritățile de la sud de Dunăre au golit lacul de acumulare, iar arheologii au putut investiga, pentru prima dată în istorie, structurile sale. Însă din lipsă de fonduri, de atunci și până astăzi, nimeni nu a mai încercat să aducă la viață Seuthopolis.

seuthopolis 2
Acum proiectul nu vizează doar excavarea zonei şi protejarea acesteia, ci și deschiderea ei pentru publicul larg. Potrivit autorităților bulgare, accesul la situl arheologic se va face cu ajutorul bărcilor și a unor platforme pietonale unice în lume. Practic situl arheologic disponibil publicului va fi sub nivelul apei, în mijlocul lacului…

frfg

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Nota mea (Daniel Roxin): În același timp, în România, deși istoria îl consemnează pe geto-dacul Burebista ca fiind cel mai mare rege trac din toate timpurile, reprezentanții statului român nu sunt în stare să pună nici măcar o placă informativă la cetatea Argedava, locul nașterii marelui rege, pentru ca lumea să știe ce este acolo. Mai mult decât atât, istoricii și arheologii onești, care vor să studieze cu adevărat lumea geto-dacică sunt descurajați și intimidați!

De ce în Bulgaria se poate iar în România nu? Pentru că Bulgaria este condusă de BULGARI, în timp ce România este condusă de  ALOGENI, mascați de nume românești!

sursa: ancient-origins.net

sursa: archaeologyinbulgaria.com/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


5 Comments on Planul prin care autoritățile bulgare vor să readucă la viață fosta capitală a Traciei – orașul Seuthopolis

  1. Buna, seara! Ma intristeaza si, in acelasi timp, ma bucura, gestul bulgarilor. Trebuie aratat lumii cine au fost tracii! Este o mare chestie ce fac ei: aduc la suprafata o mica Atlantida! In timp ce, NOI suntem pui de daci, nu ei! NOI ar trebui sa ne dam peste cap pentru a iesi si mai in evidenta ca stramosi ai geto-dacilor. NOI suntem… arieni, casa zic asa. Romanii nu prea sunt amestecati cu alte natii, suntem get-beget. Si, in afara de asta, va dati seama ca, in afara de faptul ca acum, in zilele de azi, turismul bulgar bate la fund pe cel romanesc, ce va fi atunci? Cati bani vor intra in vistieria Bulgariei, castigati… usor, dupa un asemenea efort. Dar, la noi, oricati bani ar intra, intra tot in buzunarele celor care nu sunt buni de nimic, pentru a-si mari si mai mult burdihanele. Pacat de o tara super-nemaipomenit de frumoasa, cu legende adevarate, cu uriasi adevarati amintiti in povesti, cu traditii si basme minunate, cu munti plini de “suflet”, paduri – cele ramase -, cu arbori seculari….PACAT!!!

  2. pe mine ma intristeaza tot ce tine de actuala clasa de satrapi/ de la constituatia de cacao pana la ultimul consilier din cel mai marunt catun/ toti niste oii

  3. Daniel Constantinescu // 22 iunie 2016 at 17:47 // Răspunde

    La ministerul culturii s-au perindat ca sefi, mai mult maghiari….ce sa mai vorbim…

  4. Oamenii de cultura, istoricii, arheologii, oamenii consacrati studiului si cercetarii NU PLATESC COMISIOANE si atunci, de ce ar fi o preocupare pentru …….clasa politruca??????????

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii