Noutăți

Plante strălucitoare care ar putea înlocui iluminatul public, inventate de cei de la MIT

Cei de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) speră că reușita lor va putea duce la înlocuirea surselor tradiționale de lumină cu alternative auto-susținute. Ce au creat mai exact? Plante care strălucesc folosind nanoparticule încorporate în frunze, lucru ce ar putea face, de exemplu, ca în viitor să nu mai avem un iluminat public creat din stâlpi de beton și becuri, ci din copaci cu frunze strălucitoare. Sună fascinant?

Vrem să facem o plantă care să funcționeze ca o lampă de birou, o lampă pe care nu trebuie să o conectați la curent și nu poluează. Lumina este în cele din urmă alimentată de metabolismul energetic al plantei în sine“, a declarat profesorul Michael Strano, autorul principal al studiului.

Pentru a da plantelor lor capacitatea de a străluci, la propriu, profesorul Strano și colegii săi au folosit luciferaza, substanță care le oferă și licuricilor capacitatea de a străluci în întuneric. Profesorii au creat nanoparticule care conțin luciferază, precum și alte particule care conțin coenzima A, care se combină cu luciferază pentru a produce efectul dorit. În timp ce experimentele se află în faza incipientă, echipa are ambiții înalte în ceea ce privește modul în care ar putea fi aplicată această tehnologie în viitor. Până în prezent, lumina produsă de aceste plante are o intesitate mică în comparație cu un LED de 1 microwatt și este estimată ca fiind la o miime din lumina necesară pentru a citi o carte spre exemplu.

plante

Să îi fi inspirat pe cercetători filmul Avatar în care plantele de pe planeta Pandora radiau lumină în timpul nopții? Oare cum ar fi să avem străzi luminate de copaci cu frunze strălucitoare?

avatar 1

avatar 2

sursa: http://www.independent.co.uk/news/science/glowing-plants-streetlamps-lamps-replacement-new-invention-a8113191.html

traducere și adaptare; Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii