Noutăți

Plăcinta care spune “la revedere” verii!

  •  
  •  
  •  

Vara a ajuns la final și fiecare dintre noi îsi ia rămas bun de la lunile călduroase, în felul său! Dar acest “rămas bun” diferă de la un popor la altul! Cel mai des întâlnit obicei de a trece de la un sezon la altul, sunt sărbătorile care aduc cu ele petreceri… cu mâncare! Iată un numitor comun ce se regăsește în toate colțurile lumii, atunci când este vorba de un prilej de a te simți bine.

Ne oprim de această dată pe pământ nord american și ne bucurăm de plăcinta de piersici, atât de populară pe timpul verii (și nu numai, gospodinele având grijă să folosească, pe timpul iernii,  piersici congelate, sau importate din țările calde).

classic-peach-pie-2
“Plăcintele înalte din aluat fraged sunt un simbol al culturii americane, cu toate acestea proveniența lor este mai veche decât acest popor. Se crede că grecii antici ar fi inventat aluatul pentru plăcinte (care trebuie să conțină musai și o cantitate considerabilă de grăsime), căci în vremea aceea se făcea deja diferența între meseriile de brutar și patiser.” (mydailyjoys.com)

Pe timpul verii, americanii consumă plăcinta cu piersici adăugând deasupra ei înghețată de vanilie! O adevărată sărbatoare în zilele lunilor de cuptor! Este și alegerea americanilor de Ziua Muncii  (prima zi de luni din luna septembrie), când se marchează sfârșitul verii și se iese cu mic cu mare la picnic, în excursie, în vizită la prieteni, sau pur și simplu se stă acasă în fața televizorului! Plăcinta cu piersici este aproape nelipsită și salută vara, anotimpul fructelor proaspete.

classic-peach-pie-6
“Întrucât erau una dintre mâncărurile preferate ale englezilor, plăcintele au început să fie coapte în America îndată ce primii coloniști s-au pus să-și construiască gospodării pe uscat. Dincolo de simpla preferință însă, exista un motiv practic pentru pregătirea acestora, mai ales în condițiile aspre și primitive îndurate de primii emigranți. Foile necesitau mai puțină făină decât pâinea, plăcintele neavând nevoie de un mijloc complicat de gătire, precum ar fi fost un cuptor de cărămidă. Și mai important totuși, era faptul că prin plăcinte se putea trage și de cele mai sărace provizii pentru hrănirea câtorva guri înfometate în plus. Nimeni, nici măcar primii coloniști nu ar putea descrie aceste prime plăcinte ca pe niște capodopere culinare. Foile erau adesea grele, făcute dintr-un soi sau altul de făină grosolană și din seu.” (Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America, 2004-mydailyjoys.com)

classic-peach-pie-1
Mădălina Corina Diaconu

sursa foto: Adrianna Adarme din cartea sa de rețete “The Year of Cozy”


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii