Noutăți

Pisonia grandis, copacul care ucide păsări. Ce se întâmplă cu păsările care îl vizitează…

Pe Insula Cousin din Seychelles, un paradis tropical din Oceanul Indian, există un copac care nu pare să iasă cu nimic în evidență la prima vedere. Cu toate acestea, cine se uită mai atent la un astfel de copac va descoperi adeseori în jurul său păsări moarte sau în agonie, asta deoarece copacul „omoară” păsările care-l vizitează cu ajutorul seminţelor sale. Semințele au asemenea proprietăți “neprietenoase” încât, după ingerare păsările nu mai pot zbura. Nu este neobișnuit ca plantele să aibă capacitatea de a încerca să otrăvească păsările sau alți prădători, însă să îi paralizeze cu ajutorul semințelor este ceva nemaiîntâlnit.

Alan Burger de la Universitatea Victoria din Canada a auzit de acest copac și de reputația sa criminală din anii 1990, așa că a călătorit pe Insula Cousin pentru a privi mai atent o populație de Pisonia grandis.

„Multe dintre speciile de arbori produc semințe acoperite cu un mucus gros sau mici spini, care să le facă mai puțin agreabile și comestibile de către păsări, însă ceea ce face ca Pisonia se distinge de ceilalți copaci care încearcă să se apere de prădători. Pur și simplu păsările care mănăncă aceste semințe înțepenesc și nu mai pot zbura de pe crengi. Dacă nu sunt doborâte de vânt sau luate de vreun prădător, majoritatea păsărilor mor și se descompun pe crengi sau la baza copacului. Unele victime slabe pot fi văzute uneori încă înțepenite pe ramuri. Sunt ca niște ornamente macabre de Crăciun”, a declarat cercetătorul.

Pisonia-canopy

Burger s-a întrebat dacă ar putea exista o rațiune legată de supraviețuire în comportamentul arborelui. Timp de peste 10 luni, în anii 1999 și 2000, a efectuat experimente pentru a determina ce beneficii are copacul în urma actiunilor sale, dacă acestea există bineînțeles. În urma investigațiilor, Burger a observat faptul că arborele a beneficiat de mai mulți nutrienți de la corpurile păsărilor putrezite la rădăcinile sale, lucru care îl face să crească mult mai repede decât celelate specii de arbori din zonă, fiind în același timp și mai verde.

Burger a încercat apoi să scufunde semințele de Pisonia în apă de mare, ideea fiind că păsările moarte ar putea acționa ca plute eficiente în dispersarea semințelor pe alte insule. S-a descoperit că după patru săptămâni petrecute în apă, semințele încă pot încolți. Din acest motiv cercetătorul a concluzionat că semințele probabil au evoluat pentru a face o „plimbare” și spre alte tărămuri unde să ducă specia mai departe.

 

Pisonia_1024

124717 195157

sursa: https://www.sciencealert.com/this-tree-seems-to-kill-birds-just-for-the-heck-of-it

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Pisonia grandis, copacul care ucide păsări. Ce se întâmplă cu păsările care îl vizitează…

  1. Sugestie si sugestibilitate.Unul dintre principiile psihologiei!Daca am vedea lucrurile asa cum sunt in realitate,de multe n-am putea feri, dar cel mai probabil nu am putea supravietui,prea mult.
    Mustangul are copite,,il mestegno”,inseamna neimblinzitul,cel care cutreiera liber,se plimba.Jaguarul are gheare,este asociat cu ploaia,feroce si ucide cam tot ceea ce se poate papa (sau nu!)Isi pindeste prada cu rabdare.Bun inotator se teme, totusi,… de apa!!!
    Pentru unele lucruri nu a sosit timpul…..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii