Noutăți

Pisicile domestice amenință viața… balenelor. Cum este posibil?

Timp de secole, balenele au fost urmărite și vânate de oameni, iar acum supraviețuirea lor este amenințată de poluare, schimbările climatice și de pisici. Da, ați citit bine, de pisici. În noul studiu, publicat în Jurnalul Bolilor Organismelor Acvatice, o echipă de cercetători marini din Canada a testat creierul și țesuturile inimii a 34 de balene beluga. Animalele au murit în Quebec, în zona estuarului St. Lawrence din Canada, între 2009 și 2012. Cercetătorii căutau paraziți, în special, Toxoplasma gondii. Acest parazit cu celulă unică se găsește frecvent la pisici și este bine cunoscut pentru faptul că se poate răspândi foarte ușor prin fecale. Echipa a descoperit că 15 dintre balene (aproximativ 44% din probe) au avut acest parazit fie în inima, fie în creierul lor.

Pisicile iau acest parazit de la rozătoarele pe care le mănâncă. Parazitul se răspândește prin fecalele lor, care se transmite extrem de ușor între viețuitoarele cu sânge cald. În cazul oamenilor adulți, efectele nu sunt atât de grave, parazitul poate fi responsabil de doar câteva stări gripale. Conform Centers for Disease Control and Prevention, circa 20% din populatia americana e infectata cu T. gondii.

Însă, în aceea ce privește populația de balene, rata infectării a crescut semnificativ în ultimele secole, pe măsură ce a crescut numărul pisicilor domesticite pe care oamenii le țin în apartamente. Fecalele pisicilor sunt deseori aruncate la toaletă de către oameni, care ajung în cele din urmă în oceane prin sistemele de canalizare. Conform studiilor, parazitul poate cauza moartea în rândul unor viețuitoare marine precum delfinii sau focile, iar conform noilor descoperiri, și în cazul balenelor…

„Parazitul este foarte rezistent. Acesta poate supraviețui la toate metodele noastre de curățare și dezinfectare a canalizărilor. Ajunge mai mult ca sigur în apele mărilor și oceanelor”, a declarat Stéphane Lair, profesor de medicină veterinară la Université de Montréal.

sursa: https://www.livescience.com/63868-beluga-whale-cat-poop-toxoplasma.html
traducere și adaptare: Radu Ungurenu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii