Noutăți

Piramida Roșie era, cu milenii în urmă, cea mai înaltă construcție din lume. Este prima piramidă veritabilă pe care au reușit s-o construiască egiptenii antici!

 •  
 •  
 •  

Piramida Roșie este numită, uneori, și Piramida Strălucitoare sau Piramida Nordică și se află pe țărmul apusean al Nilului, la o distanță de 40 de km de Cairo. După construirea sa, Piramida Roșie era cea mai înaltă structură artificială din lume. Astăzi, impresionanta structură antică are înălțimea de 105 metri și latura bazei de 220 de metri. Piramida Roșie este ceva mai mică, din punct de vedere al volumului, decât Piramida lui Keops (aceasta fiind considerabil mai înaltă). Construirea monumentului a fost o excepțională performanță, pentru anticii egipteni, întrucât reprezintă prima încercare încununată de succes de a construi o piramidă în adevăratul sens al cuvântului, diferită de vechile edificii în trepte.

Conform istoriei oficiale, maiestuoasa Piramidă Roșie a fost ctitorită de către Faraonul Sneferu (părintele Faraonului Keops), care a condus Egiptul între anii 2613 și 2589 î.Hr. Este cea mai înaltă piramidă din necropola Dahshur și cea de-a treia piramidă egipteană, ca înălțime, dintre cele care au rezistat probelor dure ale timpului. Doar Marea Piramidă și Piramida lui Kefren o întrec, la înălțime. Fețele Piramidei lui Sneferu erau, inițial, netede, placate cu calcar alb. Însă, pe parcursul veacurilor, falnicul monument a fost deposedat de plăcile de calcar care îl acopereau initial. Au rămas, la vedere, blocurile de calcar roșiatic, de dedesubt. Mai pot fi observate doar câteva plăci de calcar alb, în partea de jos.

The Red Pyramid

exterior

piramida

interior 2

Piramida Rosie

Piramida Roșie conține peste 150 de straturi succesive de piatră. Cât a durat construirea monumentului? Este un mister. O estimare propune o durată a lucrărilor de aproape 11 ani, în vreme o alta indică o durată mai mare, de 17 ani. O bună parte dintre egiptologi consideră că Piramida Roșie a fost prima piramidă „adevărată” din Egipt, dar și din lume, o structură ale cărei fețe erau netede și a cărei formă corespunde pe deplin cu ceea ce se înțelege prin „piramidă”, în sensul strict al cuvântului.

Marele faraon Sneferu (Soris) a mai construit, anterior, alte două piramide, cu fațete netede. Prima dintre ele, cea de la Meidum, s-a dărâmat, parțial, chiar în timp ce era construită. Cea de-a doua, Piramida Bent, este caracterizată de către o schimbare severă a înclinației laturii, la jumătatea înălțimii (probabil din teama unei noi prăbușiri). Meșterii egipteni au învățat din greșelile trecutului. Și-au făcut lecțiile cu sârguință, rezultând Piramida Roșie, prima piramidă veritabilă, fără de cusur, a Egiptului. Aceasta are o bază de mare întindere și o pantă mai puțin abruptă. Este o structură stabilă, masivă, capabilă să reziste mileniilor și intemperiilor. Are aceeași înclinație a fețelor, de 43 de grade, ca și jumătatea superioară a Piramidei Bent.

Piramida Roșie este o structură misterioasă, din al cărei interior lipsește mumia faraonului care a construit-o (sau, poate, nu a fost descoperită încă). Unii istorici susțin că trupul defunctului faraon Sneferu ar fi fost mutat altundeva, la un moment necunoscut al istoriei. Oare ce taine mai ascunde străvechea Piramidă Roșie?

interior

intrare 2

latura

The south face of the Red pyramid

Surse: www.ancient-egyptian-facts.com, wikipedia.org, www.touregypt.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on Piramida Roșie era, cu milenii în urmă, cea mai înaltă construcție din lume. Este prima piramidă veritabilă pe care au reușit s-o construiască egiptenii antici!

 1. Lipseste trupul faraonului pentru ca faraonii nu erau inhumati in piramide.
  Toate sarcofagele gasite au fost descoperite in Valea Regilor, si nu in piramide.
  Ceea ce schimba datele problemei atunci cand se cauta motivul constructiei piramidelor, si da sanse mai mari de a avea dreptate celor care le vad drept generatoare de energie.

 2. cetățeanul tulburat // 27 martie 2018 at 9:07 // Răspunde

  Piramidele au fost construite cu multe zeci de mii de ani înaintea dinastiilor faraonilor, pentru construcția piramidei mari au fost folosite în jur de 2,5 milioane de blocuri de granit, blocuri care cântăresc între 10 și 50 tone… lăsând la o parte prelucrarea, finisarea și transportul fiecărui bloc de granit la locul faptei, doar calculând că fiecare bloc a fost pus pe poziție într-o oră, asta ar însemna că piramida a fost terminată în 285 de ani muncă nonstop. Nu mai calculez durata de construcție a celorlalte piramide… Dar trebuie avut în vedere un alt lucru, să construiești o piramidă de așa dimensiune fără greșeală, asta denotă că ai mai construit și altele inainte…O nouă descoperire în marea piramidă este un coridor/galerie pe verticală care le dă ideile peste cap egiptologilor de serviciu responsabili cu desenatul istoriei.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii