Noutăți

“Piramida” lui Ball, cea mai înaltă formațiune stâncoasă din lume

  •  
  •  
  •  

Piramida lui Ball se află la aproximativ 700 km nord-est de Sydney, Australia, și la 23 de km de Insula Lord Howe. Francis Chichester, un pilot englez, zărind-o de sus, o descria în 1931 ca “un mare pumnal de piatră primitiv”.

4e61d0ee91e8d729cffe5ec7806c7be4
Formațiunea stâncoasă este o creastă de piatră izolată, ce se ridică din apele oceanului Pacific de sud. La bază măsoară 400 m lățime, 1 km lungime și are 551 m înălțime, aproape de două ori mai mult decât Turnul Eiffel. Cartea Recordurilor Guinness o menționează ca fiind cea mai înaltă formațiune stâncoasă din lume.

Piramida lui Ball este de fapt un vulcan stins, unul dintr-o serie de vulcani care au devenit inactivi cu 7 milioane de ani în urmă. Valurile au ros-o timp de secole, iar vântul o macină în continuare. Astăzi mai există doar 5% din volumul inițial de piatră, redus de forțele naturii la un lanț de insule și stânci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Henry Lidgbird Ball, comandantul navei HMS Supply, care transporta în 1788 coloniști în insula Norfolk, a zărit-o pentru prima dată. Ball a botezat piramida cu numele său și, la întoarcere, a ancorat în dreptul celei mai mari insule din apropiere, pe care a numit-o Insula Lord Howe, în cinstea lordului Howe, Primul Lord al Amiralității din Anglia. Când au pus piciorul pe insula de 11 km în formă de semilună, Ball și tovarășii săi au pășit într-un paradis împădurit, în care animalele sălbatice păreau să nu se teamă de la apropierea lor. Mai târziu însă au venit aici și alte nave, iar marinarii înfometați au vânat până la extincție păsări ca gallinula albă. În 1834, Insula Lord Howe era deja locuită de coloniști care trăiau din comerțul cu navele aflate în trecere. (wikipedia)

Supranumită “Everestul Australiei”, Piramida lui Ball a fost escaladată în 1965 de Bryden Allen și John Davis care au condus o echipă australiană ce a izbutit să atingă vârful.

În anul 2001, oamenii de știință au găsit o colonie de insecte imense pe Insula Lord Howe, care trăiesc sub un singur tufiș, pe o stâncă infertilă. Cumva, câteva dintre insecte printr-o metodă încă necunoscută au înotat și au ajuns la Piramida lui Ball. 27 de insecte au fost găsite pe turla stâncoasă și în prezent sunt crescute în captivitate.

lord_howe_topview-ae8ef45e3868cd5fe2cc8e1ca684d6d17c00e6c1-s900-c85vedere de sus

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: Reader’s Digest, dailytelegraph.com.au, atlasobscura.com, wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii