AIM radionica curs online

Noutăți

Piramidele antice din Roma. De ce au construit romanii piramide în inima imperiului lor?

Cine și-ar fi imaginat faptul în Roma, inima Imperiului Roman, există o piramidă? Majoritatea turiștilor par surprinși de această construcție când o văd, iar mulți dintre ei o consideră vreun monument istoric clădit în secolul al XIX-lea sau XX-lea. Însă lucrurile stau altfel, mult altfel.

Piramida a fost construită în antichitate, pe vremea când la conducerea republicii se afla Octavian Augustus (27 î.Hr – 14 d.Hr). Construcția măsoară 29,6 metri înălțime, iar interiorul este decorat cu fresce de o frumusețe rară. Deși numai o parte din frescele remarcabile au supraviețuit până acum, acestea sunt unele dintre cele mai prețioase picturi antice existente în Roma. Restaurarea decorațiunilor s-a finalizat relativ recent, în anul 2015, și de atunci piramida este deschisă spre vizitare publicului.

Aceasta nu este sau nu a fost singura piramidă din Roma. Potrivit documentelor istorice, în actuala capitală a Italiei mai exista o construcție similară denumită piramida lui Romulus. Era construită între mausoleul lui Hadrian și Vatican, iar din cauza poziționării sale, considerată a fi o construcție ocultă, în secolul al XVI-lea, Papa Alexandru al VI-lea a decis să o distrugă și să folosească marmura din aceasta pentru a realiza podeaua bazilicii Sf. Petru.

piramida roma 2

piramida roma 3

inside-the-Pyramid

Nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care romanii ar fi construit asemenea monumente. Doar pentru a-și arăta puterea sau poate fascinați de culturile pe care le-au întâlnit, ori dintr-un motiv mistic? Părerile sunt împărțite iar dovezile extrem de puține pentru a înclina balanța pe o anumită teorie. Cert este că piramida rămasă în picioare nu este, din punct de vedere arhitectural similară cu cea a piramidelor egiptene, ci cu cea a piramidelor Nubiei, caracteristice regatului Meroe, Sudanul de astăzi. Meroe a fost atacat de Imperiul Roman în 23 î.Hr., însă fără prea mulți sorți de izbândă, nubienii ripostând și chiar atacând la rândul lor garnizoanele romane din sudul Egiptului.

Pentru a pune capăt conflictului, în anul 22 î.Hr, Roma și Meroe semnează un tratat de pace, în urma căruia romanii își recuperează mai multe artefacte și statui pe care nubienii le capturaseră din orașele egiptene aflate în apropierea Nilului. Tocmai acest conflict stins printr-un tratat de pace îi face pe mulți istorici să considere faptul că piramidele din Roma nu sunt altceva decât o formă prin care romanii au încercat să-și arate respectul față de acest popor pe care nu au reușit să-l acapareze sub imperiul lor tot mai mare… Dar aceasta este tot o pură speculație.

cacavav

Piramidele nubiene

 

sursa: britishmuseum.org

sursa: ancient-origins.net

sursa: theatlantic.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Piramidele antice din Roma. De ce au construit romanii piramide în inima imperiului lor?

  1. Pai,nu prea avea nevoie de ele!Este vorba de ,,gindirea” unui imperiu.Odata cu formarea ostirii imperiale si mai ales cu pierderea, aiurea ,a unor batalii(vezi moarte lui Crassus),la care se adaugau incaierarile ,locale ,la granite,incaierari pe care le pierdeau curent,si-au dat seama ca au nevoie de soldati proveniti din alte zone,cu alte arme,alte tactici ,care sa poata fi observate in cazuri reale de lupta.Selectia se facea din rindul unor anumiti sclavi publici,proveniti din rindul prizonierilor;in prima faza erau supusi unor munci,nu prea grele ,imbracati ,nu prea rau, hraniti cu o mincare care chiar daca arata uneori gretos ,era buna si destul de satioasa(se practica si astazi!).Era faza in care erau sortati brut, cei care ar fi putut fi utili.Apoi erau dusi la Roma unde erau pusi sa construiasca ,,ceva tematic”,desi munca era inca grea, incepeau sa strecoare,,tu ,ca soldat ,chiar trebuie sa faci asta?Uite ce realizam noi,uite cum traiesc soldatii nostrii si ceilalti!Noi avem nevoie de soldati si va vom lasa impreuna cu comandanti de-ai vostri.Va trimitem doar sa aparati unele zone,nu va vom pune sa va bateti cu ai vostrii.(apoi soldatii nu mai intreaba!)”-faza in care erau sortati soldatii de meserie si care chiar doreau.Urma ultima faza in care erau sortati si cei care se adaptau;constituirea unitatilor auxiliare.La fel va proceda imperiul si la ,,batalia natiunilor”,va testa coeziunea ,,de voie,de nevoie”,sub comanda lui Flavius Aetius,a neamurilor care vor construi acelasi ,,altceva tematic”,numit Europa de vest.!Cu toate gilcevile care au fost si sunt,exista si astazi.Eh,pura speculatie!

    • Poate va citi…Albionul obisnuia sa spuna;,,se cunosc efectele dezastruoase ale fulgerului si cit de rele sunt urmarile!Dar nimic nu este mai rau, decit o sluga idioata, care incearca sa se puna in calea fulgerului-processio fulgoris-,cale libera fulgerului!”

  2. Diac Stefan // 7 mai 2017 at 16:27 // Răspunde

    Nu imi dau seama cred, ca din acelasi motiv pentru care au construit zeci de statui colosale de daci, au fos impresionati de poporul acela pe care nu au reusit sa-il cucereasca si care a luptat inapoi ori au bagat de seama efectele benefice ale efectului de piramida ma mai gandesc sunt zeci poate sute de motive!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii