AIM radionica curs online

Noutăți

Pietrele sculptate de la Quiriguá ne vorbesc despre misterele civilizației mayașe. Ce vechime au și ce fel de mesaje transmit?

În departamentul Izabal, aflat în sud-estul Guatemalei, se află fascinantele vestigii mayașe de la Quiriguá. Acolo, la Quiriguá, au fost descoperite pietre enorme, acoperite în mare parte cu hieroglife mayașe și imagini ce reprezintă creaturi fantastice – care populau imaginarul enigmaticului popor din Mesoamerica.

Blocurile de piatră (monoliții) sunt de două tipuri: stele și pietre cu reprezentări zoomorfe. Se consideră că ele au fost sculptate de către băștinași între secolele V și IX d.Hr. Majoritatea monoliților au fost ciopliți, însă, în perioada 746-805, era noastră. După 1970 au fost descifrată scrierea hieroglifică a mayașilor, astfel că istoricii au intrat în posesia unui mare volum de informații privind istoria, societatea, cultura și religia mayașă.

Zoomorph B

Mesoamerica

În vechime, conducătorii de la Quiriguá controlau schimburile comerciale și transporturile efectuate de-a lungul râului Motagua. Taxele strânse în orașul-stat Quiriguá erau trimise la Copán. La rândul lor, liderii mayași de la Copán erau subordonați celor din Tikal. În anul 738 e.n., K’ak’ Tiliw Chan Yopaat, regele din Quiriguá, s-a răsculat contra stăpânirii din Copán. Probabil, motivul „revoluției” a fost reprezentat de către birurile împovărătoare. Cert este că din confruntările crâncene care au urmat, revoltații au ieșit victorioși, astfel că regele de la Copán a fost capturat și suprimat în văzul tuturor, în piața mare a cetății Quiriguá. În acest fel locuitorii din Quiriguá și-au obținut independența.

regele K'ak' Tiliw Chan Yopaat

regele K’ak’ Tiliw Chan Yopaat

marea piata a vechiului oras

În perioada de pace și prosperitate ce a urmat, meșterii de la Quiriguá au cioplit în piatră monumente impresionante. Un aspect remarcabil este că, în ciuda complexității și esteticii lor aparte, monoliții din Quairiguá, formați din gresie, au fost ciopliți fără ca la dispoziția meșterilor pietrari să se afle unelte de metal. Munca meșterilor trebuie să fi fost enormă, de vreme ce pentru a dăltui în stâncă forme de mare finețe și complexitate nu aveau la dispoziție decât unelte confecționate din roci încă și mai tari, cum ar fi obsidianul.

Stela E

Stela E

Unul dintre monumentele care atrag atenția este așa-numita „Stelă E” (în limbajul arheologilor), despre care s-a afirmat că ar fi cel mai înalt monument de acest fel din întreaga Lume Nouă. De asemenea, atrage atenția și un uriaș bloc de piatră, lung de 4 metri și înalt de 2 metri, a cărui suprafață superioară este sculptată în întregime, fiind înfățișat un balaur bizar, cu două capete, care constituie o reprezentare a unui „concept cosmmologic” mayaș.

Cea mai mare și mai misterioasă piatră cu reprezentări zoomorfe este numită „Zoomorph P”, care conține o scenă interpretată ca o evocare a momentului în care a fost creat primul om. Pe latura opusă este reprezentat Itzamna, un zeu creator din religia maya. Din motive neelucidate, în secolul IX e.n. orașul-stat Quiriguá a intrat în declin. Ultima piatră purtătoare de glife mayașe, dintre cele găsite în acest sit arheologic, datează din anul 810.

piatra 2

altar din secolul VIII

Maya

Surse: www.ancient-origins.net, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Pietrele sculptate de la Quiriguá ne vorbesc despre misterele civilizației mayașe. Ce vechime au și ce fel de mesaje transmit?

  1. cetățeanul tulburat // 23 februarie 2018 at 5:43 // Răspunde

    Monoliții sunt roci dure prelucrate cu o tehnologie pe care noi nu o avem azi, arheologii pomenesc de o tehnologie care civilizația maya și civilizația preincașă o aveau, de topeau roca sau o încălzeau la o temperatură cât să o modeleze cum doreau iar apoi cei monoliți după răcire, unii de zeci de tone, erau mutați pe poziția dorită cu ajutorul unor aparate ce emiteau ultrasunete…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii