Piețele plutitoare din Asia de Sud-Est

O tradiție veche de sute de ani este și astăzi în mare vogă în multe țări din Asia de Sud-Est. Deși infrastructura s-a dezvoltat enorm în regiune, existând o rețea vastă de drumuri, încă există zone în care oamenii fac comerț direct din bărci. Așa numitele piețe plutitoare sunt răspândite mai ales în Thailanda, Indonezia sau Vietnam. Agricultorii aduc mărfurile în bărci să le vândă clienților locali în mod direct, eliminând astfel o grămadă de cheltuieli cu chiria unui spațiu, avize, salarii pentru angajați, utilități, etc.
Dincolo de aspectul comercial al piețelor plutitoare, acestea atrag și o mulțime de turiști. Cea mai renumită piață de acest tip din lume este Damnoen Saduak, situată la aproximativ 100 km sud-vest de Bangkok. Piața este un adevărat mall plutitor. Zilnic sute de oameni în ambarcațiuni de mici dimensiuni încearcă să își croiască drum printre canalurile înguste în căutarea celor mai bune și ieftine produse. Piața se deschide dimineața devreme și se închide în jurul prânzului. Are o lungime de 32 de km, legând râurile Mae Klong si Tachine.
Piața a fost înființată în anul 1866 din ordinul regelui Rama al IV-lea. La început, aceasta era frecventată de localnicii atrași de strugurii Malacca, însă în timp comercianții și-au diversificat mărfurile, astăzi pe lângă fructe și legume, clienții pot achiziționa obiecte artizanale, băuturi tradiționale sau piese de vestimentație.
O altă piață importantă din regiune este Amphawa, situată în districtul Amphawa, la aproximativ 72 km de Bangkok; nu este la fel de mare ca piața plutitoare Damnoen Saduak, dar este mai autentică, clienții fiind într-o foarte mare parte thailandezi. Și tot ca o deosebire de Damnoen Saduak, aici comercianții stau cu mărfurile în bătaia valurilor, pe tot parcursul zilei.
sursa: amusingplanet.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu