AIM radionica curs online

Noutăți

Piesele unui joc vechi de peste 1.500 de ani au fost descoperite în China

Piese necunoscute ce par a face parte dintr-un joc similar celui de Go sau de Șah, au fost descoperite recent într-un mormânt vechi de circa 1.500 de ani, în apropiere de orașul Qingzhou, China. Potrivit arheologilor, s-au găsit 21 de piese de joc, un zar și o placă din piatră cu mai multe linii trasate. Zarul este confecționat din dinte de animal, iar 12 dintre cele 14 feţe ale pieselor de joc sunt numerotate de la 1 la 6, în timp ce două fețe sunt goale.

pesechina

Obiectele descoperite ar pute proveni de la jocul numit „bo”, despre a căror reguli cercetătorii știu foarte puține lucruri. Un poem scris în urmă cu 2.000 de ani de către Song Yu, oferă câteva indicii despre misteriosul joc: „Apoi, cu zaruri de bambus şi piese de fildeş, jocul de Liu Bo a început; avansând împreună, se amenință reciproc. Piesele sunt regale şi scorul s-a dublat”.

china22
M
ormântul de lângă City Qingzhou a fost excavat în 2004 de arheologii Muzeului Municipal Qingzhou și Shandong, iar descoperirile au fost raportate în presa chineză în revista Wenwu, 10 ani mai târziu, după ce s-au efectuat toate studiile cu privire la originea și vechimea pieselor. Mormântul are două rampe mari care conduc la o scară ce coboară într-o cameră de înmormântare. Au fost găsite cel puţin cinci gropi utilizate pentru a îngropa comorile împreună cu cel decedat. Înainte ca mormântul să fie parţial distrus, a avut o lungime de aproximativ 100 de metri.

Traducerea și adpatarea: Radu Ungureanu

sursa: livescience.com

sursa: dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii