AIM radionica curs online

Noutăți

Picturile rupestre din peștera Lascaux, Franța. Locul interzis turiștilor încă din 1963

Una dintre cele mai interesante descoperiri arheologice a tuturor timpurilor era făcută de patru adolescenți francezi în data de 8 septembrie a anului 1940. Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel și Simon Coencas au dat din greșeală peste o mică grotă în pădurea din apropierea satului Montignac, regiunea Dordogne, sud-vestul Franței, care avea să-i uimească pe arheologi timp de câteva decenii bune.

Adâncă de 15 de metri, peștera este înțesată cu picturi rupestre de o frumusețe rară, cele mai vechi desene de aici fiind realizate în urmă cu aproximativ 17.000 de ani. După terminarea celui de-al doilea război mondial peștera s-a deschis publicului vizitator, vestea descoperirii răspândindu-se în toate colțurile Europei. Din cauza dioxidului de carbon emanat de cei peste 1000 de vizitatori zilnici, picturile au avut extrem de mult de suferit, autoritățile fiind nevoite să închidă accesul publicului în 1963.

O replică a sitului a fost construită în apropiere, fiind deschisă turiștilor în 1983. Zona atrage în prezent circa 300.000 de vizitatori anual, iar eforturile de a stopa deteriorarea picturilor originale continuă și astăzi. În anul 2009 Ministerul francez al culturii a adus aproape 300 de experți din mai multe țări ale lumii pentru a găsi o modalitatea de a opri fenomenul. Recomandările acestora au fost publicate în 2011, însă temeri cu privire la dispariția definitivă a picturilor încă există.

pictura2 pictura3 pictura5pictura1

sursa: historytoday.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii