Noutăți

Picturile din Peștera Înotătorilor – o mărturie din vremea când Sahara era un paradis verde (Foto-video)

  •  
  •  
  •  

Cu mii de ani în urmă, Sahara era o regiune surprinzător de verde, cu vegetație bogată, care acoperea aproape tot ceea ce este astăzi un deșert sterp.

Aici existau pășuni întinse, păduri, râuri, lacuri și zone umede, un ecosistem înfloritor în care s-a dezvoltat o varietate impresionantă de specii de plante și animale.

Antilope, gazele, girafe, elefanți, antilope gnu, hiene pătate, zebre și multe alte creaturi cutreierau aceste teritorii, în timp ce crocodilii stăteau la soare pe malurile apelor, iar hipopotamii făceau obișnuitele băi în noroi.

Dovezi ale trecutului înfloritor al Saharei s-au păstrat pe roci, fie sub formă de fosile, fie sub formă de petroglife și picturi rupestre realizate de oamenii care ocupau aceste teritorii.

Un loc unde astfel de petroglife pot fi admirate astăzi este Peștera Înotătorilor, din Munții Gilf Kebir, situați în sud-vestul Egiptului, aproape de granița cu Libia.

Peștera Înotătorilor a fost descoperită de exploratorul maghiar László Almásy în octombrie 1933. Aici se află opere de artă preistorice care înfățișează oameni înotând. Se estimează că picturile au fost create în Neolitic, cu aproximativ 8.000 de ani în urmă…

Deși dovezile privind trecutul luxuriant al Saharei nu mai sunt atât de contestate, unii cercetători cred că petroglifele nu înfățișează oameni înotând.

Andras Zaboray, un arheolog care face cercetări în zonă, crede că aceste desene sunt simbolice, însă nu propune nicio teorie cu privire la semnificația lor.

Etnologul Hans Rhotert, care studiază petroglifele din Nordul Africii și din Orientul Mijlociu, a lansat ipoteza conform căreia personajele pictate în Peștera Înotătorilor sunt, de fapt, reprezentări ale morților.

Teoria acestuia este susținută de antropologul Jean-Loïc Le Quellec, care crede că picturile înfățișează sufletele celor decedați plutind pe Nun, apele primordiale din care a apărut zeul creator din mitologia egipteană.

Însă niciuna dintre aceste ipoteze nu poate fi confirmată, cel puțin deocamdată. Oricare ar fi adevărata semnificație a acestor picturi, un lucru este cert: găsirea lor a dus la descoperirea trecutului umed al Saharei. (Sursa: Incredibilia)

Pestera inotatorilor 01

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii