Noutăți

Picturi rupestre vechi de 14.500 de ani, descoperite într-o peșteră din Spania

Arheologii au descoperit o galerie ascunsă cu desene pe peretele peșterii Atxurra, în nordul Spaniei. Cel puțin 70 de picturi rupestre au fost găsite și datate ca făcând parte din „momentele finale” ale paleoliticului superior, ce se petreceau în urmă cu 14.500 de ani. Peștera Atxurra este situată la 50 km de orașul basc Bilbao, într -un sat numit Berriatua. Oficialii locali susțin că situl arheologic deține cel mai mare număr de picturi rupestre din Țara Bascilor. Picturile au fost descoperite de către arheologul Diego Garate și speologul Iñaki Intxaurbe. Acestea se întind pe aproximativ 100 de metri, și în mare parte sunt reprezentări de bizoni, cai, capre sau cerbi.

Peștera a fost descoperită în anul 1929, însă abia în 2014 speologii au organizat prima expediție în interior. Totuși, picturile au fost găsite mult mai târziu, în septembrie 2015, la o adâncime de 300 de metri!!! De-a lungul miilor de ani, “picturile” s-au decolorat, fiind foarte puțin vizibile într-o lumină slabă și pentru un ochi neantrenat.

dafa imagine

Cercetătorii susțin că imaginile sunt remarcabil de consistente și ne prezintă o perioadă interesantă și puțin cunoscută din istoria omenirii, cea a paleoliticului superior. Această eră a început în urmă cu aproximativ 40.000 de ani și a ținut până în urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Originea picturilor a fost plasată cu aproximație între 14.500 -12.500 ani, spre sfârșitul acestei perioade.

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii