AIM radionica curs online

Noutăți

Picăturile de ploaie transformate în energie electrică cu ajutorul unor panouri similare celor solare

Panourile solare fotovoltaice captează energia din razele solare în mod direct și o transformă în energie electrică. Componentele principale ale panoului solar sunt reprezientate de celulele solare. Însă acestea aveau, cel puțin până acum, un dușman „natural” – condițiile meteo nefavorabile. Totuși, o soluție la această problemă pare a-și fi găsit rezolvarea prin utilizarea grafenului. Cei de la Universitatea de Cercetări Oceanice din China cred că putem valorifica elementele ionizate din picături în generarea de curent electric. Aceștia doresc să utilizeze foi de grafen pentru a separa ionii încărcați pozitiv din ploaie (inclusiv sodiu, calciu și amoniu) și să genereze astfel electricitate.

ploaie2

Testele inițiale, conform revistei Angewandte Chemie, sunt extrem de promițătoare, cercetătorii fiind capabili de a genera sute de microvolți captând picăturile de ploaie cu ajutorul unor panouri similare celor solare. Conceptul rezultat de celule solare “pentru orice vreme” este o idee mai veche, însă acestea sunt primele teste care arată că în viitor posibilitatea de a nu mai depinde exclusiv de Soare pentru a produce energie electrică regenerabilă este foarte mare.

Totuși, inginerii doresc și o îmbunătățire a duratei de viață a unui panou solar. În medie acestea sunt folosite între 20-40 ani, lucru ce este în dezavantajul consumatorilor. Ţările cu cea mai mare producţie de module solare sunt țările asiatice Japonia şi China. Acestea exportă de ani de zile mai mult de jumătate din producţie, după cum arată analiza de piaţă făcută de Photon.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 

 

 

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii