Noutăți

Peștii pot recunoaște fețele umane

  •  
  •  
  •  

Potrivit studiului publicat în revista de specialitate Scientific Reports, cel puțin o specie de pești poate distinge un om „dintr-o mulțime”, în ciuda lipsei unei părți a creierului, pe care oamenii de știință o considerau ca responsabilă de acest lucru la alte animale mult mai inteligente, cum ar fi maimuțele. Peștele-arcaș a fost studiat de o echipă mixtă de cercetători australieni și americani, care au ajuns la concluzia că micuța viețuitoare marină este capabilă să facă distincția între fețele umane, cu un grad ridicat de precizie.

Pentru a demonstra acest lucru, peștișorii au fost puși în fața unui experiment inedit. Mai multe fotografii alb-negru cu fețe umane au fost introduse în apă, după care aceștia au fost învățați să recunoască doar una singură, pentru a primi o recompensă ce a constat într-o alimentație dublată. Acuratețea ulterioară a peștilor de a găsi fotografia aducătoare de mâncare a fost de 80%, deși, potrivit cercetătorilor, experimentul a fost extrem de dificil ținând cont de standardizarea fotografiilor afișate.

Capacitatea de a face distincția dintre un număr atât de mare de fețe umane este o sarcină extrem de dificilă, mai ales că toate chipurile au anumite trăsături comune. Până acum se credea că această abilitate extrem de dificilă o posedă doar primatele, care au un creier mult mai mare și complex. Peștii au un creier mai simplu decât al maimuțelor sau oamenilor. Lor le lipsește în întregime secțiunea creierului pe care oamenii o folosesc pentru recunoașterea fețele celor dragi. În ciuda acestui fapt, peștii demonstrează comportamente vizuale impresionante, ceea ce ne poate conduce la ideea că un creier simplu poate finaliza sarcini mult mai complicate decât credeam”, a explicat Dr. Cait Newport, cercetător la Universitatea din Oxford .

Peștele Arcaș are în medie doar 25 de cm și trăiește în apele din sudul Indiei și Nordul Australiei. Acesta vânează insecte mici are se așează pe ramurile sau frunzele aflate la mică distantă de suprafața apei.

sursa: seeker.com

sursa: dailymail.co.uk/

traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii