Noutăți

Peștera din interiorul ghețarului Mendenhall – frumoasă, dar primejdioasă. Urmează imagini spectaculoase, pe care puțini oameni le-au putut vedea pe viu!

Prea puțini dintre noi au șansa de a vedea un ghețar, altfel decât în poze. Însă și mai puțini au șansa de a pătrunde într-o grotă care s-a format înăuntrul unui ghețar, prin acțiunea apei. Grota din interiorul ghețarului Mendenhall este închisă pentru vizitatori, deoarece în anul 2014 s-a produs o prăbușire a plafonului de gheață.

mn-z

A pătrunde în tunelul de gheață este, acum, anevoios și extrem de primejdios. Peșterile din interiorul ghețarului Mendenhall nu au avut nicicând foarte mulți vizitatori, deoarece accesul nu a fost nicicând prea facil.

Cu toate acestea, peșterile de gheață oferă priveliști de vis, cu acoperișul lor semitransparent și alb-albastru. Fotograful interioarelor trebuie apreciat, cu atât mai mult cu cât, pe lângă suportarea condițiilor dificile de muncă, și-a mai pus și viața în primejdie, spre a obține imaginile. Un ghețar se află tot timpul în mișcare și oricând vizitatorul poate fi îngropat sub zeci de tone de gheață!

mn

Ghețarul Mendenhall se află la 21 de km de orașul Juneau și face parte din Tongas National Forest, o regiune sălbatică, împădurită, din sud-estul Alaskăi. S-a numit, mai înainte, Sitaantagu sau Aak′wtaaksit – ceea ce înseamnă „ghețarul din spatele micului lac”. Mai târziu a fost numit ghețarul Auk, pornind de la numele „Auk Kwaan”, pe care îl purta un grup de indieni Tlingit. Cu peste un secol în urmă, uimitoarea formațiune de gheață a fost redenumită după numele lui Thomas Corwin Mendenhall, cel care a contribuit la stabilirea hotarului între Alaska și Canada.

mn-a

Ghețarul are circa 2,4 km lățime și, pe alocuri, avea mai mult de 30 de metri înălțime. Se topește văzând cu ochii, astfel că în apropierea sa a luat naștere un lac. El reprezintă o relicvă a micii ere glaciare – o perioadă friguroasă cuprinsă între sec. XIV și jumătatea sec. XIX, care a dus la creșterea în dimensiuni a unor ghețari montani în Europa sau America de Nord, precum și la ierni mai aspre.

mendenhall-1

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.britannica.com, all-that-is-interesting.com

Surse imagini: all-that-is-interesting.com, www.americanforests.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Peștera din interiorul ghețarului Mendenhall – frumoasă, dar primejdioasă. Urmează imagini spectaculoase, pe care puțini oameni le-au putut vedea pe viu!

  1. cetățeanul tulburat // 30 septembrie 2016 at 23:36 // Răspunde

    Da fain acolo, se presupune că prăbușirea a avut loc din cauza grupurilor mari de turiști care intrau …De la respirația lor s-a modificat temperatura în interiorul galeriilor și a cedat.
    Când se intră de unul singur nu e periculos…Mai trebuie să fie și senin să poți vedea acele culori…Dar și înnorat fiind, a fost spectaculos.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii